Hoppa till huvudinnehåll

Vattenägare i Jakobstad förvånade över fiskodlingsplaner i Larsmo

Fiskar i fiskodling.
Fiskar i fiskodling. Bild: Copyright Pekka Tuuri fiskodling

Flera föreningar i Jakobstad överväger att besvära sig mot planerna på en stor fiskodling utanför Öuran i Larsmo. Vattenägare i Jakobstad, en sommarstugeförening och ett väglag anser att de förbigåtts.

Fiskodlingen kräver ett miljötillstånd och det är först i det skedet när beslutet är fattat som det blir möjligt att lämna in direkta anmärkningar mot planerna.

Anders Kronholm är ordförande för Vestersundsby samfälligheter som är vattenägare i Jakobstad. Fiskodlingen kommer däremot att placeras utanför Öuran i Larsmo.

NTM - centralen har fattat ett beslut om att fiskodlingen inte kräver en miljökonsekvensbedömning (MKB) eftersom storleken, 950 ton, ligger strax under gränsen på 1000 ton.

-Vi har inte fåt någon information, förutom det som stått i media. Vi är bekymrade över fosforutsläppen. Fäbodaviken får redan en massa fosforutsläpp från Finlands största farmområde och det här området tål inte mera utsläpp, det är för nära, säger Kronholm.

Det område där fiskkassarna placeras angränsar inte direkt till Vestersundsby samfälligheters vatten, det gör däremot det område vid Ådön dit kassarna förs när fisken slaktas på hösten.

Sommarstugeägare i Jakobstad är oroade

Ådöfjärdens intresseförening r.f. grundades i samband med de stora muddringsprojekten i farleden in till Jakobstad.

Sommarstugeägarna var bekymrade över dumpningen av muddermassor inomskärs. Föreningen lyckades stoppa de här dumpningarna som i stället skedde ut till havs.

Ådö fiskehamn i Jakobstad
Ådö fiskehamn. Ådö fiskehamn i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman ådö fiskehamn

Föreningen har också klippmaskiner som varje sommar klipper sjögräs i de övergödda vattnen.

Hans Kronholm är ordförande för den här föreningen men också för Ådö - Kisor väglag som har hand om vägen till Ådö fiskehamn

- Jag kommer att sammankalla styrelserna för de här båda föreningarna i veckan och vi skall också diskutera med vattenägaren. Det blir troligen så att vi måste anlita en jurist ifall vi går vidare. Det är för mycket jobb för föreningarna annars.

Läs också