Hoppa till huvudinnehåll

Det nya daghemmet i Nickby hjärta blir tvåspråkigt trots allt

Barn leker med legobitar.
Barn leker med legobitar. barn (familjemedlemmar),familjer,legobitar,leka

Daghemmet som byggs i Nickby hjärta i Sibbo ska bli tvåspråkigt. SFP ville satsa på ett enspråkigt finskt dagis men röstades ner av de andra partierna i bildningsutskottet.

Enligt ett förslag som bildningsutskottet behandlade på måndagen skulle daghemmet i Nickby hjärta ha kunnat bli enspråkigt finskt.

De grönas Lilli Kahri föreslog i utskottet att det nya daghemmet ska bli tvåspråkigt. Det blev en tajt omröstning då saken avgjordes med rösterna 5-4.

Ordförande Antti Skogster (SFP) säger att det blev en lång diskussion om daghemmet under utskottets möte. SFP röstade för att Nickby hjärta daghem skulle bli helt finskspråkigt.

- Orsaken till att SFP-gruppen ställde sig bakom det här alternativet var att det då skulle ha blivit ett helt svenskt dagis kvar i Nickby. Nu kommer alla de svenska daghemmen att vara samlokaliserade med finska daghem, säger Antti Skogster (SFP).

SFP-ledamöterna Tom Sundbäck, Charlotta Engblom, Elvira Kaiser och Antti Skogster röstade för ett enspråkigt finskt dagis i Nickby hjärta.

Lilli Kahri motförslag om ett tvåspråkigt dagis understöddes av Juha Kytö (Saml), Sami Alasara (Saml), Maija Kuntsi (SDP) och Mandi Alaterä (Saml).