Hoppa till huvudinnehåll

Estniska ungdomar tog emot påven Franciskus med hurrarop och sång

Påven Franciskus träffade estniska ungdomar i Karlskyrkan i Tallinn. Många ester kallar sig världens minst religiösa folk, men kyrkan var fylld med både ungdomar och kyrkoledare från Estlands alla konfessioner.

I sitt tal till ungdomarna, som var både kristna och icke-religiösa, sade påven att pedofilskandalerna skrämmer bort ungdomar från kyrkan.

- Vi vet att ungdomar upprörs av sexuella och ekonomiska skandaler inom kyrkan, skandaler som vi inte har fördömt tillräckligt klart och tydligt. Också vår oförmåga att beakta ungas liv och känslor håller unga borta från kyrkorna.

Vi vill ge svar på era frågor, vara välkomnande och fyllda av glädje och interaktiv gemenskap

Nästa vecka inleds Vatikanens fyra veckor långa biskopssynod om ungdomar. En biskopssynod betyder att alla världens katolska biskopar är kallade att delta.

- Vi vill ge ett svar på era frågor. Vi vill vara transparenta, välkomnande, ärliga, inbjudande, kommunicerande, tillgängliga, fyllda av glädje och en interaktiv gemenskap.

Publiken reagerade på talet med stående ovationer, trots att påven talade italienska och de monitorer som visade översättningen till engelska var så dåligt placerade att de flesta inte såg dem.

Påven körs igenom Tallinn i en liten svart bil.
Påven åkte iväg från Karlskyrkan i en mindre bil än den bil, med chaufför, Estlands evangeliska kyrkas ärkebiskop har. Påven körs igenom Tallinn i en liten svart bil. Bild: Gustaf Antell påvar,Påve,Franciskus,Tallinn,Estland,religiösa ledare

Sent på eftermiddagen deltog över 12 000 personer i en högmässa med påven Franciskus på Frihetstorget i Tallinn.

Påven har nu lämnat landet.

Läs också