Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna fortsätter att imponera – Kotkaniemi och Hintz hyllas av tränare och lagkamrater: ”Han är redo för NHL”

Roope Hintz skjuter pucken.
Roope Hintz är tillräckligt bra för NHL, anser lagkamraten Jamie Benn. Roope Hintz skjuter pucken. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Roope Hintz

Nattens omgång av träningsmatcher i NHL bjöd igen på flera blåvita utropstecken. Roope Hintz fick spela i Dallas förstalina och stod för 1+1, medan Jesperi Kotkaniemi hjälpte Artturi Lehkonen panga in två puckar för Montreal.

Åtta matcher – åtta blåvita fullträffar. Finländarna lyckades igen på bred front i NHL:s träningsmatcher.

En av dem som lyckades riktigt på riktigt var Roope Hintz. Finländaren fick spela som ytter i Dallas förstakedja mot Minnesota Wild under natten till tisdag och noterades för 1+1.

– Det kändes riktigt bra. Jag försökte göra mitt bästa och hänga med dem. Jag försöker bättra på varje match och spela hårt varje match. Jag känner att mitt spel blir bättre varje träningsmatch som går, säger Hintz efter matchen.

Dallas-stjärnan Jamie Benn gillade också det han såg av sin nya kedjekamrat.

Jamie Benn
Jamie Benn. Jamie Benn Bild: Andrew Dieb/Icon Sportswire benn,ishockey,Jamie Benn,Dallas Stars

– Han var bra. Han är stor och väldigt snabb. Han är lätt att spela med. Han passade bra in med oss. Väldigt talangfull. Vi har inte sett så mycket av honom, men jag anser att han är redo för NHL, summerar Benn och fortsätter:

– Det är nervkittlande för en nykomling att kastas in i förstakedjan så där, men Roope hanterade det bättre än vad många andra gjort. Jag har själv varit med om det då jag fick spela med Mike Modano och Brenden Morrow. Man vill inte göra dem arga, men Roope gjorde väl ifrån sig. Dessutom har han frillan i skick, skämtar Benn.

Också Esa Lindell noterades för 1+1 i matchen som slutade 5-3 till Dallas. Miro Heiskanen fick klara sig utan poäng, men talangen stod på isen i 23 minuter.

Niku nätade två gånger – Välimäki stod för ett mål

Matchen mellan Winnipeg Jets och Calgary Flames bjöd i sin tur på tre blåvita fullträffar – trots att Patrik Laine inte spelade för gästande Winnipeg. Istället var det de blåvita försvarartalangerna som visade upp sig.

Winnipegs Sami Niku pangade in två puckar och Juuso Välimäki noterades för ett mål i matchen som slutade 5-4 till gästerna från Manitoba.

– Det är förstås alltid kul att näta, men jag känner att jag kan spela mycket bättre, säger tvåmålsskytten Niku efter matchen.

Hoppa över Twitterpostning

Tränaren Paul Maurice är däremot nöjdare.

– Om man ser på var han stod för ett år sedan så har han utvecklats otroligt mycket. Vi gillade honom redan i fjol, men nu är han starkare, självsäkrare och läser spelet bättre framförallt i den egna ändan. Jo, han kan spela bättre, men han har kapacitet att göra det, summerar Maurice.

Sju blåvita poäng mellan Montreal och Toronto

Ärkerivalsmötet mellan Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs blev i sin tur poängstinnast ur finländskt perspektiv. Artturi Lehkonen noterades för två mål, Joel Armia för två assist och Jesperi Kotkaniemi samt målvakten Antti Niemi för en assist var.

Chefstränaren Claude Julien riktade ändå fokus på just Kotkaniemi efter matchen.

– Han spelar fortsättningsvis bra ishockey. Då han står på isen så händer det saker och ting. Det är uppmuntrande speciellt med tanke på hans ålder. Han är ännu ung och har mycket att förbättra på. Men han visar en viss mogenhet som jag gillar att se, säger Julien.

Jesperi Kotkaniemi spelar i Montreal Canadiens.
Jesperi Kotkaniemi och Artturi Lehkonen. Nästa blåvita radarpar i NHL? Jesperi Kotkaniemi spelar i Montreal Canadiens. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved NHL,Montreal Canadiens,Jesperi Kotkaniemi

Matchen slutade 5-1 till Montreal. Torontos enda målskytt i matchen? Kasperi Kapanen.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag gjorde många saker bra, men det finns alltid utrymme för förbättring. Vår kedja fungerade helt okej, men vi kan definitivt bli bättre. Vi måste bara bli bättre på att kommunicera, analyserar Kapanen.

Resultat, NHL-träningsmatcher:

NY Rangers – New Jersey 4–3 efter förlängning
NJD Vatanen 0+1, +/- 0, 25:38

Philadelphia – Boston 3–4
PHI Lehterä 0+0, +/- 0, 14:06
BOS Vaakanainen 0+0, +1, 24:20

Toronto – Montreal 1–5
TOR Kapanen 1+0, +/- 0, 17:12
MTL Niemi 29/30 (0+1)
MTL Armia 0+2, +2, 17:38
MTL Kotkaniemi 0+1, +3, 15:38
MTL Lehkonen 2+0, +1, 15:14

Dallas – Minnesota 5–3
DAL Heiskanen 0+0, +1, 23:01
DAL Hintz 1+1, +2, 11:50
DAL Lindell 1+1, +4, 19:15

Calgary – Winnipeg 4–5 efter förlängning
CGY Välimäki 1+0, +1, 16:11
WPG Niku 2+0, +1, 18:48

Los Angeles – Vancouver 4–1
VAN Granlund 0+0, -1
VAN Juolevi 0+0, -3

Anaheim – Arizona 4–2

Vegas – Colorado 3–5
VGK Haula 0+1, +/- 0, 16:15

Läs också