Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens sjukhus planeras i H-huset – 2022 får österbottningarna ta i bruk huset

Modell av hur området vid Vasa centralsjukhus kommer att se ut år 2022.
Modell av Vasa centralsjukhusområde. Modell av hur området vid Vasa centralsjukhus kommer att se ut år 2022. Bild: Vasa sjukvårdsdistrikt Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,h-huset vid vasa centralsjukhus

Det är nu man börjar bygga det nya så kallade H-huset vid Vasa centralsjukhus. I planeringen av mottagningsrummen och patientrummen används bland annat 3D-glasögon så att personalens representanter kan gå in i rummen för att se hur rummen kommer att fungera i verkligheten.

Planeraren Camilla Ahlskog representerar vårdpersonalen i planeringen av utrymmena.

- Det ger en känsla av hur stora utrymmena är och hur trångt det är, det är svårt att se på en ritning, säger Ahlskog.

Alla utrymmen kommer att planeras i 3D-modeller. Av ett patientrum och ett mottagningsrum kommer det att byggas modellrum.

- Dit kan flera ur personalen komma och bekanta sig och se om rummet verkar bra. Sedan kan vi ännu justera, säger Ahlskog.

Hitta felen genast

H-huset blir 30 000 kvadratmeter, av det är ungefär hälften vårdutrymmen.

Att utrymmena ska fungera som avsett är naturligtvis avgörande. Också då man byggde Y-huset gjorde man modellrum och det visade sig vara till hjälp.

- Vi vill hitta felen innan vi börjar multiplicera dem, säger Ahlskog.

Camilla Ahlberg
Camilla Ahlskog. Camilla Ahlberg Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,Camilla Ahlberg

I H-huset ska både primärhälsovård och specialsjukvård rymmas. Bland annat ska Vasa sjukvårdsdistrikt flytta all psykiatri från enheten i Roparnäs till H-huset.

Det nya huset ska också inrymma en del bäddplatser och olika polikliniker samt en del mindre enheter som dialys.

- Det känns som om vi har en grävmaskin i varje hörn av tomten, säger Ulf Stenbacka, teknisk direktör på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Fler parkeringsplaster

Just nu pågår bortflyttning av infrastruktur från det område där H-huset ska stå och snart inleds byggandet av två nya våningar på parkeringshuset.

Våren 2022 ska H-huset vara klart. För att få plats med det nya H-huset revs det gamla H-huset och I- och R-husen.
En del av det så kallade X-huset har renoverats och dit har kontor från de rivna husen flyttat.

I X-huset sker just nu planeringen av det stora H-husbygget

- Vi genomför det här med en så kallad alliansmodell och företagen som är med i bygget jobbar tillsammans i gemensamma utrymmen, och det är annorlunda mot vad vi är vana med, säger Stenbacka.

Ulf Stenbacka visar byggplanerna för Vasa sjukhus
Ulf Stenbacka. Ulf Stenbacka visar byggplanerna för Vasa sjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,ulf stenbacka

Fördelen med att alla sitter i samma utrymmen är, enligt Stenbacka, att idéer och åsikter kan bollas gemensamt.

- Processen går snabbare och förhoppningsvis får vi också in nya idéer, säger Stenbacka.

Utrymmena i H-huset ska standardiseras för att kunna användas av olika avdelningar på sjukhuset.

- Till exempel psykiatrins patientrum behöver inte all utrustning, men vi kommer att bygga in all husteknik i väggarna så att sen när man vill ändra så blir det inte så dyrt, säger Ahlskog.

Distansvård

En utmaning vid planeringen av H-huset är att tekniken hinner bli föråldrad innan den tas i bruk. Inom framtidens sjukvård talar man bland annat om vård på distans.

- För vad behöver patienten komma till sjukhuset och vad kan man göra på distans på hälsocentralen eller till och med hemma, frågar Ahlskog.

Byggarbeten vid Vasa centralsjukhus
Här, mellan Y-huset och parkeringshuset ska H-huset byggas. Byggarbeten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,vasa centralsjukhus byggarbete

I patientrummen i H-huset planeras också möjlighet för anhöriga att övernatta.

- Vi utgår från att de är en-personers rum och där ska finnas en extra bädd för en anhörig. Vi har ju väldigt korta vårdtider, men den möjligheten ska i alla fall finnas, säger Ahlskog.