Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes ex-premiärminister Manuel Valls vill bli borgmästare i Spaniens näst största stad Barcelona

Manuel Valls
Manuel Valls håller tal i Málaga 13.9.2018 Manuel Valls Bild: EPA-EFE/CARLOS DIAZ Manuel Valls,Frankrike,Spaniens herrlandslag i fotboll

Frankrikes tidigare premiärminister Manuel Valls vill bli borgmästare i Spaniens näst största stad Barcelona.

Manuel Valls har meddelat att han kommer att ställa upp som kandidat i borgmästarvalet i maj 2019.

I sitt tal i dag - som han höll på katalanska, spanska och franska i den äldsta stadsdelen i Barcelona - sade han att han ställer upp som oberoende kandidat.

Att ta över politisk makt i ett annat land är en unik tilldragelse i Europa. Det är första gången en högt profilerad europeisk politiker övergår till ett annat land i ett viktigt val.

Föddes i Barcelona - karriär i Frankrike

Manuel Valls föddes i Barcelona för 56 år sedan. Han växte upp i Paris med en pappa som var katalan och en schweizisk-italiensk mamma.

Valls hela politiska karriär har ägt rum i Frankrike - som borgmästare, som medlem i nationalförsamlingen, som minister och som regeringschef.

Valls var premiärminister i Frankrike då socialisten François Hollande var president.

Efter att ha misslyckades i presidentvalet har Valls tillbringat allt mer tid i Spanien.

Vilka chanser har han?

Valls har i Spanien bedrivit en kampanj mot katalanska separatister som försökte få Katalonien att bryta sig loss från Spanien för ungefär ett år sedan.

Manuel Valls på Mallorca i juli 2018
Manuel Valls på Mallorca i juli 2018 Manuel Valls på Mallorca i juli 2018 Bild: EPA-EFE/LLITERES Manuel Valls,Frankrike,Spaniens herrlandslag i fotboll

Manuel Valls stöds av center-höger-partiet Ciudadanos som går i spetsen för motståndet till självständighetsrörelsen i Katalonien. Valls har också rekryterat en stor fotbollklubb för sin kampanj.

Enligt de allmänna bedömningarna är Valls chanser att bli borgmästare ändå små. Den traditionellt vänstersinnande staden Barcelona med sin 1,6 miljoner invånare kan tänkas vara tveksamt inställd till Valls

Den tidigare aktivisten Ada Colau är i dag borgmästare i Barcelona och kommer att bli en utmaning för Valls.

Han känner inte staden

Kataloniens förra regionpresident, självständighetsivraren Carles Puigdemont som lever i exil, avfärdar Valls kandidatur.

- Han känner inte Barcelona och han är inte känd i Barcelona, säger Puigdemont till nyhetsbyrån AFP i Bryssel.

- Jag förstår inte vad han har kommit hit för. Jag tror att det handlar om att ingen vill ha honom i Frankrike och att han därför kommer hit, säger pensionären Laura Bozzo i Barcelona.

Banktjänstemannen David Centellas är av motsatt åsikt:

- Han är en inflytelserik person och internationellt erkänd, och han kan förbättra bilden av Barcelona.

Läs också