Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors och Lyon valdes till Europas huvudstäder för smart turism 2019

Ateneum i Helsingfors
Arkivbild. Ateneum i Helsingfors Bild: Yle/Carolina Husu Helsingfors,Helsingforsregionens trafik,Huvudstadsregionen (Helsingforsregionen),spårvagn,Ateneum,museer

Europeiska unionen har valt Helsingfors och franska Lyon till huvudstäder inom smart turism år 2019. Städerna vann den första upplagan av en tävling inom smart turism i EU.

En jury i Bryssel valde i tisdags Helsingfors och Lyon till vinnare i tävlingen EU’s European Capital of Smart Tourism, alltså en tävling om de smartaste turiststäderna.

Juryn bestod av representanter för EU-kommissionen, Europeiska regionkommittén och medlemsländerna Bulgarien och Österrike, som håller i ordförandeskapet i Europeiska unionens råd 2018.

Bland de totalt 38 städerna från 19 medlemsländer som deltog stack både Helsingfors och Lyon ut i tävlingens alla fyra kategorier; tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Båda städerna beskrivs som innovativa och de får beröm för sina nuvarande turismprogram.

- Jag gratulerar Helsingfors och Lyon för deras smarta och innovativa lösningar inom turismen, säger kommissionär Elżbieta Bieńkowska i ett pressmeddelande.

Ökad synlighet

För Helsingfors innebär segern större synlighet inom hela EU.

Helsingfors får, tillsammans med Lyon, stöd av experter inom kommunikation och branding. Det inkluderar bland annat skräddarsydd marknadsföringsaktivitet och reklamfilmsproduktion.

Helsingfors får sitt pris under en konferens i november.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen