Hoppa till huvudinnehåll

I filmen "Mysteriet Eeva" följer vi en döv kvinnas vardag 1969

Mysteriet Eeva är en poetisk berättelse om en döv flickas vardag i Helsingfors 1969. Dokumentären är gjord av Bosse von Willebrand. Vi träffar också Bosse och huvudpersonen Eeva Tuomi fyrtio år senare.

"Världen är vacker, men är människorna inte lyckliga. Livet måste gå vidare trots att det är svårt att vara lycklig", funderar den 17-åriga Eeva Tuomi. Tuomi har varit döv sedan födseln och tycker världen är hård.

"Det gäller bara att kämpa", konstaterar hon. Enskilda dagar är dock vackra.

En sådan vacker dag följer vi Eeva i ett soligt Helsingfors. Vi träffar också Eevas vänner; en döv man från Polen och en hörande man från Vasa.

På 1960-talet var det svårare att vara hörselskadad. Bland annat var det utmanade att hitta ett bra yrke.

Hur gick det sedan för Eeva?

Bosse von Willebrands film visades i serien Arkivpärlor 2006. I samband med den träffar redaktör Christine Saarukka huvudpersonen Eeva Tuomi och regissören på dövhemmet Åvik.

Eeva flyttade först till Raumo för att jobba. Hon fick jobb på en kebabrestaurang. Men sedan flyttade hon tillbaka till servicehemmet där hon bor nu.

Bosse von Willebrand berättar att han med sin film ville visa de dövas verklighet.

Först ville han göra filmen helt stum, men arbetsgruppen menade att den då hade blivit för utmanande. Tittarna kunde ha börjat tro att deras televisionsapparater var sönder.

von Willebrand tycker att man med dokumentärfilmers hjälp kan förstå omvärlden och kanske också förutspå framtiden.

Artikeln baserar sig på Mysteriet Eeva on kuuron nuoren tarina 60-luvulta:"Elämän pitää jatkua, vaikka on vaikeaa olla onnellinen" skriven av Petri Lehtola.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet