Hoppa till huvudinnehåll

I filmen "Mysteriet Eeva" följer vi en döv kvinnas vardag 1969

Mysteriet Eeva är en poetisk berättelse om en döv flickas vardag i Helsingfors 1969. Dokumentären är gjord av Bosse von Willebrand. Vi träffar också Bosse och huvudpersonen Eeva Tuomi fyrtio år senare.

"Världen är vacker, men är människorna inte lyckliga. Livet måste gå vidare trots att det är svårt att vara lycklig", funderar den 17-åriga Eeva Tuomi. Tuomi har varit döv sedan födseln och tycker världen är hård.

"Det gäller bara att kämpa", konstaterar hon. Enskilda dagar är dock vackra.

En sådan vacker dag följer vi Eeva i ett soligt Helsingfors. Vi träffar också Eevas vänner; en döv man från Polen och en hörande man från Vasa.

På 1960-talet var det svårare att vara hörselskadad. Bland annat var det utmanade att hitta ett bra yrke.

Hur gick det sedan för Eeva?

Bosse von Willebrands film visades i serien Arkivpärlor 2006. I samband med den träffar redaktör Christine Saarukka huvudpersonen Eeva Tuomi och regissören på dövhemmet Åvik.

Eeva flyttade först till Raumo för att jobba. Hon fick jobb på en kebabrestaurang. Men sedan flyttade hon tillbaka till servicehemmet där hon bor nu.

Bosse von Willebrand berättar att han med sin film ville visa de dövas verklighet.

Först ville han göra filmen helt stum, men arbetsgruppen menade att den då hade blivit för utmanande. Tittarna kunde ha börjat tro att deras televisionsapparater var sönder.

von Willebrand tycker att man med dokumentärfilmers hjälp kan förstå omvärlden och kanske också förutspå framtiden.

Artikeln baserar sig på Mysteriet Eeva on kuuron nuoren tarina 60-luvulta:"Elämän pitää jatkua, vaikka on vaikeaa olla onnellinen" skriven av Petri Lehtola.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet