Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Riksdagsledamot Veera Ruoho tar igen emot en flodvåg av hatpost

Veera Ruoho
Veera Ruoho Bild: Jarno Kuusinen /AOP Veera Ruoho,riksdagsledamot i Finland,Samlingspartiet

Riksdagsledamot Veera Ruoho (Saml) har igen börjat få en stor mängd hatpost, rapporterar tidningen Keskisuomalainen. Mängden hatpost började öka sedan det förra veckan blev klart att domen mot Teuvo Hakkarainen (Sannf) behandlas i hovrätten.

Hakkarinen dömdes i juni till böter för att ha misshandlat och sexuellt ofredat Ruoho.

Ruoho överväger att polisanmäla om inte de kränkande meddelandena tar slut.

En del undertecknar sina meddelanden med namn och säger sig vara Sannfinländare. Enligt Ruoho kan en del av texterna tolkas som stöd för Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

- Det känns som att det inte längre finns en förolämpning som jag inte har hört och som skulle såra, så osakliga meddelanden är slöseri med tid såväl för mig som för mina mobbare, säger Ruoho till tidningen.

Mängden hatpost kulminerade i somras då domen mot Hakkarainen föll i tingsrätten, men avtog efter att det kom fram att de skickas vidare till riksdagens säkerhetsenhet.

Också stödet från Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo bidrog till att kränkningarna minskade, säger Ruoho.

Hakkarainen kan avskedas om domen skärps

Teuvo Hakkarainen ämnar hålla fast vid sin kandidatur i riksdagsvalet, även om hovrätten skulle döma honom till villkorligt fängelse.

Hakkarainen dömdes till böter i juni. Åklagaren överklagade domen till hovrätten och kräver att straffet skärps till 60 dagar villkorligt fängelse.

I domen konstaterar tingsrätten att Hakkarainen tog tag i Ruohos nacke och försökte kyssa henne med våld i riksdagens café. Enligt åklagaren ledde våldet till att Ruoho behövde operation i nacken.

Det våldsamma nacktaget provocerade fram symtom på en gammal nackskada, vilket till slut krävde operation för att åtgärda, hävdar åklagaren.

Om Hakkarainen döms till villkorligt fängelse kan han avskedas från riksdagen.

Källor: Keskisuomalainen, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes