Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj hann knappt ut ur fängelset innan han dömdes till nytt fängelsestraff

Kremlkritikern Alexej Navalnyj på måndag kväll, strax före han dömdes till sitt nya fängelsestraff.
Kremlkritikern Aleksej Navalnyj på måndag kväll, strax före han dömdes till sitt nya fängelsestraff. Kremlkritikern Alexej Navalnyj på måndag kväll, strax före han dömdes till sitt nya fängelsestraff. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj

Den ryske oppositionsledaren och Putinkritikern Aleksej Navalnyj hann knappt lämna fängelset innan han dömdes till ett nytt fängelsestraff på fredag kväll. Anhängare till honom menar att det är ett tecken på rädsla och panik i Kreml.

På måndag morgon släpptes Navalnyj fri efter att ha avtjänat ett 30 dagar långa fängelsestraff för att ha ordnat en otillåten demonstration i Moskva i januari - men han hann knappt lämna fängelset innan han greps på nytt.

Han fick tillbringa dagen i en cell i väntan på en ny rättegång som hölls på måndag kväll och där han dömdes till ett nytt fängelsestraff på 20 dagar.

Den här gången dömdes han för att ha organiserat otillåtna demonstrationer den 9 september mot den impopulära pensionsreformen. Enligt domstolen var det också hans fel att två poliser skadades den dagen i samband med demonstrationen i Moskva.

Navalnyj själv deltog ju inte i den demonstrationen eftersom han då satt i fängelse.

- Jag hade inga möjligheter att kommunicera, inget nät, jag var helt isolerad, påpekade Navalnyj inför domstolen angående sin roll under protesten den 9 september.

Tumult i samband med demonstrationen mot höjd pensionsålder i Moskva den 9 september.
Tumult i samband med demonstrationen mot höjd pensionsålder i Moskva den 9 september. Tumult i samband med demonstrationen mot höjd pensionsålder i Moskva den 9 september. Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV Ryssland,demonstration,pensionsålder

Lubov Sobol, medhjälpare och kamrat till Navalnyj säger att han fängslades på nytt för att myndigheterna är svagare än någonsin just nu.

"En överväldigande majoritet av folket är emot höjningen av pensionsåldern och Enade Ryssland förlorade guvernörsval i nyckelregioner. De är rädda, gripna av panik och hämndlystna", skrev Lubov på Twitter.

Putins maktparti Enade Ryssland har förlorat flera guvernörsval den här månaden, senast i söndags.

Många av Navalnyjs anhängare menar att myndigheterna nu vill hålla oppositionsledaren inlåst på grund av det utbredda missnöjet mot pensionsreformen och för att Putins popularitet sjunkit under senare tid.

Det finns farhågor om att myndigheterna förbereder en längre fängelsedom mot Navalnyj.

Källor: AFP, Reuters

Läs också