Hoppa till huvudinnehåll

OP samarbetsförhandlar - berör 6 000 anställda

Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Nytt kontorshus för Op i Vallgård Bild: Yle/Helena von Alfthan OP,op-huset

OP Gruppen inleder samarbetsförhandlingar som omfattar 6 000 anställda inom OP:s centralinstitutskoncern. Målet är att skära ner de årliga kostnaderna med 100 miljoner euro.

Samarbetsförhandlingarna inleds med anledning av en organisationsförändring inom centralinstitutkoncernen.

Organsiationsförändringen kommer att innebära förändringar i såväl organisationskulturen, arbetsuppgifterna som förfaringssätten.

- Den planerade omorganiseringen är början på en stor kulturförändring vid OP:s centralinstitut, säger chefdirektör Timo Ritakallio i ett pressmeddelande.

Enligt Ritakallio har nya förfaringssätt testats i enskilda utvecklingsprojekt tidigare. Målet är att utvidga den verksamhetsmodellen till hela centralinstitutet.

En del uppgifter upphör - nya tillkommer

Förutom omorganiseringen är målet att skära ner de årliga kostnaderna med 100 miljoner euro.

OP Gruppen ger ingen information om möjliga uppsägningar, men meddelar att en del av de nuvarande uppgifterna kommer att upphöra eller förändras väsentligt.

Nya uppgifter uppkommer också, vilka enligt pressmeddelandet kommer att erbjudas så många som möjligt.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 1 oktober och pågår i minst sex veckor, om inte parterna kommer överens om att avsluta förhandlingarna tidigare.

Samarbetsförhandlingarna omfattar inte OP Gruppens andelsbanker. Också Helsingin OP-Kiinteistökeskus, Pohjola Hälsa, OP-Eläkekassa samt OP Företagsbankskoncernens verksamheter i Baltikum står utanför.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes