Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Österbotten får anmärkning för att ha stoppat fotbollssupportrar från att ta sig till Vasa

HJK-anhängare.
Arkivbild. Supportrarna på bilden har nödvändigtvis ingen koppling till händelsen. HJK-anhängare. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press HJK Helsingfors,hjk-fans

Polisen i Österbotten har fått en anmärkning av biträdande justitieombudsmannen. Orsaken är att man i fjol våras stoppade och genomsökte ett par supporterbussar som var på väg från Helsingfors till Vasa.

Det var i Koskenkorva i maj i fjol som polisen stoppade ett par bussar med HJK-supportrar som var på väg till matchen mellan VPS och HJK i fotbollsligan.

Polisen motiverade sitt handlande med att de ville förhindra uppkomsten av ett gängslagsmål. Polisen hade uppgifter om att kända bråkmakare fanns med på en av bussarna.

En av bussarna beordrades att svänga om och den andra svängde om självmant.

Inget åtal väcks

Justitieombudsmannen mottog en klagan gällande polisens agerande. Biträdande justitieombudsmannen konstaterar i sitt beslut att polisen inte hade laglig grund för att granska bussarna och passagerarnas identitet och för att förhindra dem att ta sig till Vasa.

Han konstaterar vidare att polisens mening med ingripandet var godtagbar, men att själva åtgärderna var helt eller delvis lagstridiga.

Därför ges en anmärkning till den kommissarie som fungerade som ledare den dagen. Polisens förfarande anses inte ha varit tillräckligt grovt för att väcka åtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten