Hoppa till huvudinnehåll

Pyttis fågelskyddshem hotas av stängning

En mindre skrikörn sitter på en kvist inne i sin stora bur.
Arkivbild från Pyttis fågelskyddshem. En mindre skrikörn sitter på en kvist inne i sin stora bur. Bild: Yle/Lone Widestam Mindre skrikörn,fågelskyddshem

Kymmenedalens naturskyddskrets kan inte längre sköta verksamheten vid Pyttis fågelskyddshem. Om ingen vill ta över läggs fågelskyddshemmet kanske ner vid årsskiftet.

Verksamheten vid fågelskyddshemmet i Pyttis är i vågskålen. Kymmenedalens naturskyddskrets slutar driva fågelskyddshemmet vid årsskiftet.

– Administrationen har tagit upp oskäligt mycket arbetstid av en av våra arbetstagare, säger styrelseordförande Pekka Raukko.

Raukko säger att naturskyddskretsen inte har kunnat sköta sitt kärnuppdrag på grund av tidsbrist. Enligt honom är det inte direkt naturskyddsverksamhet att driva fågelskyddshemmet.

Kymmenedalens naturskyddskrets har ansvarat för verksamheten vid Pyttis fågelskyddshem sedan 2013.

I somras firade fågelskyddshemmet sitt 20-årsjubileum.

Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa.
Arkivbild av Arto Hokkanen. Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa. Bild: Yle/Lone Widestam Trana,fågelskyddshem

Arto Hokkanen som har hand om den dagliga verksamheten vid fågelskyddshemmet vet inte vad som kommer att hända efter årsskiftet.

– Om ingen tar över administrationen så slutar vår verksamhet, säger Hokkanen.

Enligt Hokkanen har arbetstagarna inte möjlighet att driva verksamheten eftersom deras tid går åt till att sköta om fåglarna.

Vid fågelskyddshemmet finns två fågelskötare. Dessutom ställer Hokkanens familj ibland upp på frivilligarbete.

Bird Life Finland funderar på om organisationen skulle kunna ta över ansvaret för fågelskyddshemmet. Organisationens styrelse diskuterar saken nästa vecka.

Grundades för att ta hand om vattenfåglar

Pyttis fågelskyddshem vårdar skadade fåglar som har hittats i naturen. Om verksamheten läggs ner finns det bara ett egentligt fågelskyddshem kvar i Finland – i Heinola.

Olli Vuori som ansvarar för fågelskyddshemmet i Heinola är överraskad över nyheten om att Pyttis fågelskyddshem kan läggas ner.

– Pyttis fågelskyddshem grundades för att man skulle kunna sköta vattenfåglar längs kusten och för att fåglarna inte skulle behöva transporteras långa sträckor. Oberoende finns det inte för många sådana här fågelskyddshem, säger Vuori.

Få specialiserar sig på fåglar

Vissa djurparker och andra djurskyddshem vårdar också fåglar i mån av möjlighet och resurser, men skyddshemmen i Pyttis och Heinola är de enda som specialiserar sig bara på fåglar.

I Heinola sköter man om mellan 250 och 350 fåglar om året. Ungefär 30–40 procent av dem kan släppas ut i naturen igen, medan de fåglar som är mest illa däran måste avlivas.

Fågelskyddshemmet där har fem anställda.

Artikeln baserar sig på Luonnonsuojelupiiri pani pillit pussiin – Pyhtään lintuhoitolan jatko on vaakalaudalla skriven av Mirjam Tahkokorpi och Pyhtään lintuhoitolaa uhkaa sulkeminen – loukkaantuneita lintuja hoidettaisiin pääasiassa vain yhdessä paikassa skriven av Valtteri Kykkänen.