Hoppa till huvudinnehåll

Regeringspartierna: "Vi har rensat luften", men Centern håller krismöte ikväll

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp
Centerns riksdagsgrupps ordförande Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp Bild: Lehtikuva Antti Kaikkonen,Centern i Finland,Politics,Parliament

Regeringspartierna säger att luften är rensad, efter förra veckans bråk om Soini-omröstningen i riksdagen. De tre riksdagsgruppernas ordförande träffades för att gå igenom händelserna som har skapat irritation. Centerns grupp håller ändå fast vid sitt krismöte ikväll.

- Vi förde en diskussion som rensade luften efter förra veckans händelser. Vi har en ganska likadan uppfattning om vad som hände. Det här skapar goda möjligheter att gå vidare med samarbetet, säger ordföranden för Centerns grupp Antti Kaikkonen.

Irriterad stämning under de senaste dagarna

Samarbetet mellan regeringspartierna Centern och Samlingspartiet har vacklat de senaste dagarna.

Det började med omröstningen om förtroendet för utrikesminister Timo Soini, efter att fyra partier inom oppositionen riktade en misstroendeförklaring mot utrikesministern.

Orsaken var att Soini vid upprepade tillfällen har uttalat sig positivt om andra länders skärpningar av aborträtten och deltagit i katolska nattliga gudstjänster för att demonstrera mot aborter. Sdp, De gröna, Vänsterförbundet och Sfp ansåg i sin misstroendeförklaring att det strider mot Finlands officiella utrikespolitiska linje.

I Samlingspartiets grupp var flera kvinnliga ledamöter kritiska och meddelade inför omröstningen att de inte tänker ge grönt ljus åt Soini.

Hätsk kommunikation mellan regeringspartierna

Ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp Kalle Jokinen och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo höll på torsdagen ett uppmärksammat möte med riksdagsgruppen, där de uppmanade alla att rösta för förtroende för Soini.

Stämningen var spänd efter mötet, då bland andra riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén alltjämt meddelade att hon inte ger sitt stöd till Soini.

Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen meddelade senare i ett pressmeddelande att riksdagsgruppen upplevde att Center-ordföranden Juha Sipilä hade idkat påtryckning på Samlingspartiet.

Det grundade sig i sin tur på ett uttalande som Sipilä hade gjort, om att han tror att "ingen har problem med att trycka på grönt", då han fick frågan om hur Centerns riksdagsgrupp ställer sig.

Jokinens uttalande fick flera Sipilä i sin tur att kalla Samlingspartiets kommunikation för motbjudande (finska "iljettävä") och krävde att det förs en diskussion om händelserna.

Centern och Blå framtid håller krismöten

Situationen mellan regeringspartierna ledde till att ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen nu har sammankallat till ett krismöte på Villa Bjälbo kl. 17 på måndag eftermiddag, även om Centern inte självt kallar det krismöte.

Enligt uppgifter till Yles finskspråkiga nyheter handlar mötet minst lika mycket om den osäkra framtiden för vårdreformen, som om förra veckans bråk i riksdagen.

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, vad handlar dagens möte om?

- Aktuella frågor i politiken och vad som hände förra veckan, säger Kaikkonen.

Också Blå framtid håller ett liknande möte ikväll. Samlingspartiet har däremot inte sett något behov av att sammankalla riksdagsgruppen.

Korrigering: Det var fyra oppositionspartier som låg bakom misstroendeförklaringen mot utrikesminister Timo Soini. 25.09.2018 kl. 15.59.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes