Hoppa till huvudinnehåll

Sparv och Kanerva röstade på Modric – Signeul överraskades av att valet föll på Marta: ”Jaha, där ser man”

Luka Modric, Didier Deschamps, Marta, Tim Sparv, Markku Kanerva, Tinja-Riikka Korpela och Anna Signeul
Luka Modric, Didier Deschamps, Marta, Tim Sparv, Markku Kanerva, Tinja-Riikka Korpela och Anna Signeul Bild: EPA / All Over Press / Yle Luka Modrić,Didier Deschamps,Marta

Luka Modric blev vald till årets herrspelare av det internationella fotbollsförbundet Fifa – delvis tack vare den blåvita delegationen Tim Sparv – Markku Kanerva. Bägge två hade placerat kroaten högst upp i sin topp 3-lista. Marta korades i sin tur till bästa damspelare utan världselitens hjälp.

Omröstningen gällande årets herr- och damspelare samt årets herr- och damtränare genomfördes på följande vis: Varje medlemsnation i Fifa hade tre röster. Landslagstränaren hade en, landslagskaptenen hade en och landets media hade en röst.

Trion rangordnar sina tre i topp så att ettan får fem poäng, tvåan tre poäng och trean en poäng.

Landslagskaptenen Tim Sparv hade Cristiano Ronaldo som tvåa och Lionel Messi som trea bakom vinnaren Luka Modric, medan landslagstränaren Markku Kanerva hade placerat Raphael Varane som tvåa före Cristiano Ronaldo.

I tränaromröstningen hade Sparv prickat in Pep Guardiola som etta före Diego Simeone och vinnaren Didier Deschamps, medan Kanerva gav maximala fem poäng åt VM-guldtränaren från Frankrike. Landslagslotsen rankade Zinedine Zidane som tvåa och Pep Guardiola som trea.

Medierösterna saknades från Finland i bägge två herromröstningar.

Varane och Modric populära bland superstjärnorna

Röstningsupplägget tillät också flera av de nominerade att rösta. Luka Modric röstade själv fram lagkamraten Raphael Varane som etta i egenskap av kroatisk landslagskapten, vilket också bland andra Cristiano Ronaldo och Hugo Lloris gjorde.

Lionel Messi gav, som otaligt många andra, sina fem poäng åt Luka Modric.

Kroaten fick 29,05 procent av rösterna. Tvåan Cristiano Ronaldo fick 19,08 procent och trean Mohamed Salah 11,23 procent av rösterna.

Inga finländska röster för Marta

Damomröstningarna blev jämnare.

Marta premierades till slut som årets damspelare, men marginalen ner till tvåan Dzsenifer Maroszan var mindre än två procentenheter. Totalt fick Marta 14,73 procent av rösterna. Trean Ada Hegerberg från Norge blev inte heller långt efter – hon samlade in 12,60 procent av rösterna.

Den finländska landslagskaptenen Tinja-Riikka Korpela rankade Hegerberg som etta före Pernille Harder och Lucy Bronze. Landslagstränaren Anna Signeul röstade i sin tur på Amandine Henry som etta före Wendie Renard och Pernille Harder.

Signeul satt dessutom med i kommittén som vaskade fram de tio namn som tävlade om titeln. Landslagstränaren berättar för Sportbladet att hon blev överraskad av att Marta kammade hem priset.

– Jaha. Där ser man, säger hon när tidningen upplyser henne om omröstningsresultatet.

Signeul deltog inte i galan på grund av att hon bara några timmar innan höll presskonferens i Finland.

"Får hoppas att de som röstat har såpass stor kunskap att de kan lägga en bra röst"

Enligt Sportbladet var det så gott som enbart mindre nationer som röstade på Marta. Enligt tidningens analys skulle Marta endast ha fått sex poäng om de tio översta länderna på världsrankingen skulle ha fått rösta.

Ett tecken på hur dålig koll folk har på den internationella damfotbollen, säger journalisten Anette Börjesson till tidningen.

– Det har hänt förr att spelare som knappt lirade längre blivit nominerade. Trodde det blivit bättre. Ingen skugga över Marta men det finns spelare som gjort det bättre i år. Nästan första gången jag sett Marta i svensk press sedan hon lämnade Rosengård, säger hon.

– Ja, man får hoppas att de som röstar har såpass stor kunskap att de kan lägga en bra röst, kompar Signeul, som ändå tillägger att ingen skugga ska falla över en av alla tiders främsta fotbollsspelare.

Marta tar emot priset för årets damspelare.
Marta tar emot sitt pris på måndagskvällen. Marta tar emot priset för årets damspelare. Bild: Neil Hall / EPA-EFE / All Over Press Marta

Ville Väänänen från Iltasanomat stod för den finländska medierösten. Väänänen hade placerat tyskan Maroszan som etta före Pernille Harder och Lucy Bronze.

I omröstningen om årets tränare för ett damlag hade samtliga finländare vinnaren som etta. Landslagskaptenen Korpela röstade på Reynald Pedros som etta före Emma Hayes och Martina Voss-Tecklenburg. Signeul hade i sin tur Pedros etta före Asako Takakura och Hayes.

Väänänen hade Stephan Lerch och Jorge Vilda som tvåa respektive trea bakom Pedros, som fick 23,15 procent av rösterna.

Här hittar du samtliga röster för årets herrspelare, årets tränare för ett herrlag, årets damspelare, årets tränare för ett damlag. Röstningsprocenterna hittas här.

Läs mera:

Modric bröt Messis och Ronaldos tio år långa dominans – Marta historiskt bäst i världen: "Ett magiskt ögonblick"

Det internationella fotbollsförbundet Fifa delade på måndagskvällen ut prisen för årets spelare både på dam- och herrsidan. Luka Modric tog väntat hand om titeln för årets bästa herrspelare medan brassen Marta valdes till årets damspelare – för sjätte gången.