Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven fälldes i förtroendeomröstning - moderat kan ta över med Sverigedemokraternas stöd

Isabella Lövin och Stefan Löfven i nedre raden, och Gustav Fridolin och Margot Wallström i den övre sitter och ser allvarliga ut.
Den socialdemokratiska ledaren Stefan Löfven tvingades lämna statsministerposten efter att ha förlorat en förtroendeomröstning i riksdagen med rösterna 204 - 142. Isabella Lövin, Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Margot Wallström. Isabella Lövin och Stefan Löfven i nedre raden, och Gustav Fridolin och Margot Wallström i den övre sitter och ser allvarliga ut. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven,Sverige,Isabella Lövin,Margot Wallström,Gustav Fridolin

Den svenska riksdagen har avsatt den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven i en förtroendeomröstning på förmiddagen

Sverigedemokraterna stödde den borgerliga alliansen, vilket innebar att 204 ledamöter röstade mot Löfven medan 142 var för honom.

Det innebär att Löfven tvingas lämna statsministerposten.

- Med ett väljarstöd som är mindre än en tredjedel har väljarna markerat slutet för den sittande regeringen. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna röstar därför nej till Stefan Löfven, konstaterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför omröstningen.

Socialdemokraten Anders Ygeman svarade med att Socialdemokraterna har tagit initiativ till samarbete över blockgränserna, men utan resultat.

- Det är dags att lämna retoriken från valrörelsen bakom oss. En statsminister från det näst största partiet och det minsta regeringsblocket kommer att vara beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd i varje blockskiljande omröstning. Blockpolitiken har därmed nått vägs ände, konstaterade Ygeman.

Den nya talmannen, moderaten Andreas Norlén ska härnäst utse en regeringsbildare
Den nya talmannen, moderaten Andreas Norlén ska härnäst utse en regeringsbildare Den nya talmannen, moderaten Andreas Norlén ska härnäst utse en regeringsbildare Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist SWEDEN OUT Sverige

Sista spiken

Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson slog därefter sista spiken i regeringens kista.

- Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister, meddelade Jimmie Åkesson kortfattat.

Löfvens regering fortsätter som övergångsregering tills den nya talmannen, moderaten Andreas Norlén har utsett en regeringsbildare.

Regeringsförhandlingarna väntas bli svåra och dra ut på tiden men den nya statsministern kan bli en moderat som stöds av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson bekräftade i morse att Sverigedemokraterna gärna förhandlar med den borgerliga alliansen via talmannen, Andreas Norlén.

– Det är nu det börjar. Det är via talmannen vi har möjlighet att sända viktiga budskap till dem som avser att bilda regering och det tänker vi göra också. Och det är ett arbete som gissningsvis tar fart i morgon eller redan i dag, säger Åkesson.

Stefan Löfven.
Stefan Lövfen var statsminister från oktober år 2014 fram till september år 2018 Stefan Löfven. Bild: Lehtikuva Stefan Löfven

Ingen vill samarbeta med SD

Varken den borgerliga alliansen eller det rödgröna blocket har majoritet på egen hand och Sverigedemokraterna spelar därför en vågmästarroll.

En borgerlig statsminister skulle behöva Sverigedemokraternas stöd eller så borde blockgränserna brytas på ett högst ovanligt sätt.

Alla andra partier har fram till nu vägrat att samarbeta med Sverigedemokraterna, som efter riksdagsvalet alltså är det tredje största partiet efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

En del moderater och kristdemokrater är ändå inte så stenhårda på den punkten som centern och liberalerna verkar vara.

Socialdemokraterna har därför friat till centern och liberalerna och det är inte helt uteslutet att det borgerliga lägret spricker.

Sverigedemokraterna stödde moderaten Andreas Norlén i talmansvalet på måndag, men den borgerliga alliansen lät bli att stöda SD:s Björn Söder som var på förslag till posten som vicetalman och röstade tomt. Detta trots att vicetalmannen av tradition kommer från det tredje största partiet.

Läs också