Hoppa till huvudinnehåll

TPS guldhjälm åkte på matchstraff – efter tackling mot huvudet

Oula Palve spelade bara en minut och 29 sekunder i bortamatchen mot Jukurit. Han sänkte då Janne Ritamäki med en tackling mot huvudet och fick omedelbart lämna isen.

Ishockeyligan har haft sin beskärda del av tacklingar mot huvudet de senaste åren. Bland annat i början av förra säsongen satte Matti Lamberg in en hård tackling på Valtteri Hietanen vilket resulterade i en tretton matcher lång avstängning.

I kväll hamnade en ny tackling i fokus i matchen mellan Jukurit och TPS. Matchen var bara drygt en och en halv minut gammal då Åbolagets bästa poängplockare Oula Palve sänkte Janne Ritamäki med en tackling mot huvudet.

Ritamäki skickade in pucken i anfallszonen och tacklingen kom samtidigt från den döda vinkeln. Jukuritspelaren blev liggande på isen en kort stund men lyckades sedan för egen kraft ta sig till avbytarbåset.

Ritamäki kunde också fortsätta spela medan Palve direkt åkte på ett matchstraff för tacklingen. Ligan lär inom de kommande dagarna besluta om det blir någon längre avstängning för Palve.

Jukurit fick spela i powerplay i fem minuter men lyckades inte förvalta det numerära överläget. I stället var det Petteri Wirtanen som gav TPS ledningen efter 7.21 och trettio sekunder senare ökade Kaapo Kakko på till 2–0.

Ritamäki gjorde mål i slutminuterna

Jukurit fick spela i powerplay i fem minuter men lyckades inte förvalta det numerära överläget. I stället var det Petteri Wirtanen som gav TPS ledningen efter 7.21 och trettio sekunder senare ökade Kaapo Kakko på till 2–0.

TPS vann tillslut matchen med 3–1. Ilkka Heikkinen satte lagets tredje mål efter 52.44 medan Janne Ritamäki gjorde Jukurits enda mål med fem minuter kvar på klockan.

– Vi gjorde en bra match på bortaplan. Vi var effektiva i powerplay, vi rörde oss bra och det avgjorde matchen, säger Ilari Filppula efter segern på klubbens Twitterkonto.

Regerande mästarna Kärpät som haft en lite motig start på säsongen tog i kväll sin första trepoängare. Laget besegrade HPK på hemmais med 4–0. Jasper Lindsten, Shaun Heshka (2) och Miska Humaloja gjorde målen.

Målvakten Veini Vehviläinen räddade 23 skott då han höll nollan för första gången den här säsongen.

Resultat:

Jukurit – TPS 1–3
07.21 0–1 Petteri Wirtanen (Lucas Ekeståhl-Jonsson, Patrick Bjorkstrand) pp
07.50 0–1 Kaapo Kakko (Ilari Filppula, Zach Budish) pp
52.44 0–3 Ikka Heikkinen (Ilari Filppula, Teemu Väyrynen) pp
54.52 1–3 Janne Ritamäki (Samuli Piipponen, Teemu Suhonen)

Kärpät – HPK 4–0
08.21 1–0 Jasper Lindsten (Ville Leskinen)
14.48 2–0 Shaun Heshka (Aleksi Heponiemi, Mika Pyörälä)
32.46 3–0 Shaun Heshka (Ville Leskinen, Michal Kristof) pp
42.40 4–0 Miska Humaloja (Teemu Kivihalme)

Bildkälla: Telia

Läs också

Nyligen publicerat - Sport