Hoppa till huvudinnehåll

WHO "extremt oroad" över att ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa kan spridas utom kontroll

WHO försöker få tag på över 600 människor som kan ha smittats i Mbandaka i Demokratiska Republiken Kongo
Väpnade grupper och lokalt motstånd mot vaccinering försvårar WHO:s arbete i nordöstra Kongo-Kinshasa WHO försöker få tag på över 600 människor som kan ha smittats i Mbandaka i Demokratiska Republiken Kongo Bild: EPA-EFE/STR Kongo-Kinshasa,Ebola

Världshälsoorganisationen WHO säger sig vara extremt oroad över den pågående ebolaepidemin i de nordöstra delarna av Demokratiska republiken Kongo.

WHO varnar för att attacker från väpnade grupper, lokala invånares motstånd och den geografiska spridningen av viruset snabbt kan förvärra den pågående epidemin.

- Vi är nu extremt oroade över att flera olika faktorer sammanfaller samtidigt under de kommande veckorna och månaderna och att det kan skapa en "perfekt storm", säger WHO:s krischef Peter Salama i ett alarmerande uttalande.

Av 150 bekräftade ebolafall i provinserna Norra Kivu och Ituri, har åtminstone 100 smittade avlidit sedan det första fallet påträffades i maj.

Epidemin är nu i ett kritiskt skede, då antalet nya fall som påträffas har fallit från 40 till omkring 10 fall per vecka.

WHO:s krisoperationschef Peter Salama varnar för att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa snabbt kan spridas utom kontroll
WHO:s krisoperationschef Peter Salama varnar för att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa snabbt kan spridas utom kontroll WHO:s krisoperationschef Peter Salama varnar för att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa snabbt kan spridas utom kontroll Bild: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI WHO,Ebola,Peter Salama

Väpnade grupper en fara

Nästan 12 000 människor har vaccinerats, men attackerna från väpnade grupper har samtidigt tilltagit i smittoområdet.

Nyligen dödades över 20 människor i en attack i staden Beni, där WHO har sitt lokala högkvarter.

WHO var tvungen att stoppa all sin verksamhet eftersom staden utlyste sorgetid och man därför inte kunde kontakta över 80 procent av de människor som anses löpa störst risk att smittas i och omkring Beni.

Australiern Peter Salama säger också att det är oroande att så många lokala invånare inte accepterar att bli vaccinerade.

- Vi ser också en oroande trend. Detta motstånd drivs av en naturlig rädsla för denna fruktansvärda sjukdom. Lokala politiker har börjat utnyttja detta och vi är mycket oroade inför valet i december, att denna politiska exploatering ökar och gör det svårt att utrota de sista fallen av ebola, säger Peter Salama.

WHO har redan vaccinerat nästan 12 000 människor mot ebola i två drabbade provinser
WHO har redan vaccinerat nästan 12 000 människor mot ebola i två drabbade provinser WHO har redan vaccinerat nästan 12 000 människor mot ebola i två drabbade provinser Bild: EPA-EFE/STR WHO,Kongo-Kinshasa,Ebola

Folk flyr till skogen

Salama tillägger att en del bybor har flytt in i skogen för att undvika vård och vaccinering.

Grannlandet Uganda hotas också av ebola samtidigt som illvillig ryktesspridning på sociala medier utsätter lokala WHO-anställda för allt större risker.

- Vi har inte ännu övervägt att evakuera vår personal, men vi har beredskapsplaner för var våra anställda kan känna sig trygga, säger WHO-chefen Salama.

- Om WHO och parter som vi samarbetar med evakueras från Norra Kivu, så kan vi inte längre vara säkra på att kunna hålla epidemin under kontroll.

Läs också