Hoppa till huvudinnehåll

Finland auktionerar ut 5G-frekvenser - tre koncessioner till salu

Mobiltelefon med tecknen 5 och G på skärmen.
Mobiltelefon med tecknen 5 och G på skärmen. Bild: vk.com/jessaerons 5G,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefonnät

Som ett av de första länderna i Europa börjar Finland nu auktionera ut 5G-nätkoncessioner i frekvensområdet 3,5 gigahertz. Frekvenserna gör det möjligt att bygga 5G-nät. Målet är att teknologin ska tas i bruk i Finland 2019.

Sammanlagt tre nätkoncessioner finns till salu. Utgångspriset är 21 eller 23 miljoner euro, beroende på frekvensband och egenskaperna i det.

Namnen på dem som deltar i auktionen är inte offentliga. Vinnarna och de vinnande buden kommer att offentliggöras när auktionen har avslutats.

Kommunikationsministeriet har som mål att Finland ska vara en av föregångarna i fråga om att testa, utveckla och ta i bruk 5G-nät.

5G-näten kommer att vara snabbare och tillförlitligare än de nuvarande 4G-näten. Tekniken gör det möjligt att erbjuda snabbare trådlösa bredbandsförbindelser.

5G väntas också föra med sig nya tjänster och affärsmöjligheter inom bland annat trafik och transport och inom industrin.

Finland har redan tidigare ordnat liknande auktioner i takt med att mobilteknologin har utvecklats. De tidigare auktionerna ordnades 2009, 2013 och 2016.