Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt utländskt intresse för Pargas – nu kommer kineser med hotellplaner

Hotell Kalkstrand, Pargas.
Hotell Kalkstrand kommer att rivas, nästa hotell i staden kan ha kinesisk ägarbas. Hotell Kalkstrand, Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,hotell kalkstrand

Helgens massiva operation mot ett företag i turismbranschen med utländska kopplingar avskräcker inte i Pargas. Inom kort kommer en kinesisk delegation att träffa stadens ledning för att diskutera ett eventuellt hotellbygge.

Hittills har ryska intressenter dominerat de utländska investeringarna i Pargas. Nu finns det också intresse bland kineser, möjligen för att bygga ett hotell i skärgården. Gästerna vill se sig omkring för att bedöma möjligheterna att etablera en företagsverksamhet av något slag.

Det handlar om ett kinesiskt bolag, säger stadsstyrelseordförande Mikael Holmberg, SFP. Den exakta tidpunkten för besöket känner han inte till, annat än att det torde bli av under de närmaste veckorna.

Vi vet ingenting om vad de är ute efter och i vilken skala

Namnet på företaget känner han inte heller till. Intresse för en turismanläggning av något slag i Åboland handlar det ändå om, möjligen ett hotell någonstans inom Pargas.

– De är väl ute för att kolla läget och se om staden har något tips på var de eventuellt kunde etablera sig. Vi vet ingenting om vad de är ute efter och i vilken skala. Det är väl högst antagligen frågan om någon slags hotellverksamhet, säger Holmberg.

Också många jordbrukarfamiljer har nuförtiden råd att besöka sevärdheter i hemlandet. Bara en liten del av de hundratals miljoner jordbrukarna har hittills turistat utomlands.
Också många jordbrukarfamiljer har nuförtiden råd att besöka sevärdheter i hemlandet. Bara en liten del av de hundratals miljoner jordbrukarna har hittills turistat utomlands. Också många jordbrukarfamiljer har nuförtiden råd att besöka sevärdheter i hemlandet. Bara en liten del av de hundratals miljoner jordbrukarna har hittills turistat utomlands. Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,turism,naturen,turister,fotografier,fotografer,Asien,kameror

Holmberg känner inte till några detaljer om vad bolaget planerar, men han antar att de presenteras i samband med besöket. Han säger att staden givetvis är intresserad av att höra vad bolaget planerar och i vilken skala de tänker operera.

– Staden äger inga områden som kunde vara lämpliga, men det får man diskutera tillsammans och se om det möjligen finns någonting på privata marknaden. Vi vet som sagt väldigt lite om vad de är ute efter, så först efter att vi vet det kan vi börja fundera på om det finns sådana områden.

En soluppgång över en blank is i skärgården
Kinesiska turister kunde liva upp också vinterturismen i Åboland. En soluppgång över en blank is i skärgården Bild: Lina Frisk / Yle Skärgård (musikstycke),vinter,is,soluppgång,Åboland,Pargas

Investeringar intresserar alltid, också kinesiska

Holmberg säger att vad som helst inte är möjligt och syftar till den pågående utredningen som av allt att döma riktar sig mot bolaget Airiston Helmi.

– Riksdagen diskuterar ju frågan om att begränsa möjligheten för utländska bolag att köpa mark på strategiska områden. Det kan ju i värsta fall betyda att det kan bli svårare för utlänningar att investera i skärgården om den klassas som strategiskt väldigt viktigt område. Det är den säkert, men frågan är var gränsen ska dras.

– Det blir säkert en intressant debatt om hur man tänker sig och hur det kommer att inverka på till exempel turismsatsningar i skärgården.

styrelsens ordförande Mikael holmberg
Mikael Holmberg. styrelsens ordförande Mikael holmberg Bild: Yle/Johanna Ventus styrelsens ordförande mikael holmber

Staden är i alla fall intresserad av delegationen.

– Absolut, vi diskuterar gärna med alla som är intresserade av att investera inom vårt område och i vår bygd. Det är helt klart, men det måste först utredas vad det är frågan om.