Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors ska erbjuda gratis studiematerial i andra stadiet: "Kostar som årslönen för 400 lärare eller årsbudgeten för fem gymnasier"

Skolböcker.
Enligt det godkända förslaget ska bland annat gymnasieböckerna i Helsingfors bli gratis 2019. Skolböcker. Bild: Yle/Tiina Grönroos Enhetsskola,gymnasieböcker

Helsingfors stad ska erbjuda gratis studiematerial till alla studerande på andra stadiet. Det här beslöt Helsingforsfullmäktige efter en omröstning som slutade 48-32. Sannfinländare kallar förslaget populistiskt och inom Samlingspartiet vill man inte att de som har pengar ska få läroböcker gratis.

– Jag tycker vi borde tänka på Helsingforsbornas skattepengar och inte betala för studerande från andra kommuner som går i skola här, säger biträdande borgmästaren med ansvar för fostran och utbildning, Pia Pakarinen (Saml), till Yle Huvudstadsregionen efter beslutet.

Pakarinen menar utbildningarna i Helsingfors kan bli populärare, vilket inte gynnar Helsingforsungdomarna.

– Det här beslutet kan leda till att det är svårare för Helsingforsungdomar att gå i gymnasiet eller yrkesskola då unga från Esbo och Vanda nu kommer hit då det är gratis, säger hon.

Förslaget kom som en gruppmotion från SDP. Tanken med motionen är att Helsingfors stad i budgeten för 2019 ska reservera anslag för att täcka kostnaderna för studiematerial.

Det gäller alla typer av andra stadiets utbildningar; gymnasier och yrkesskolor, oberoende om skolan drivs av staden, staten eller är i privat regi. Och avgiftsfriheten gäller alla studerande i Helsingfors oberoende av hemkommun.

Avgiftsfria studieredskap är en viktig satsning för att motverka segregering― SDP:s fullmäktigegrupp

”Avgiftsfria studieredskap är en viktig satsning för att motverka segregering speciellt för de familjer och studerande som noga måste räkna slantarna. Det här motverkar också att studier avbryts av ekonomiska orsaker”, skriver SDP:s fullmäktigegrupp i motionen.

"Kostar lika mycket som årslönen för 400 lärare eller årsbudgeten för fem gymnasier"

Helsingfors stad räknar med att avgiftsfria studiematerial kostar staden 19,4 miljoner euro om året. Och det här ledde till starka reaktioner på högerflanken i fullmäktigesalen.

En bra motion men förslaget är för massivt― Otto Meri (Saml)

– Det är fråga om otroligt mycket pengar och är lika mycket som årslönen för 400 lärare eller årsbudgeten för fem gymnasier. Det är mycket bättre att stöda mindre bemedlade direkt. En bra motion men förslaget är för massivt, sade Otto Meri (Saml).

– Det gick förbi och över. Det verkar som att Samlingspartiet försöker få diskussionen in på fel spår, kommenterade SDP:s gruppordförande Eveliina Heinäluoma Meris inlägg.

Leder till en ohälsosam tävling mellan kommunerna menar SFP

Otto Meri fick däremot stöd av andra Samlingspartister.

– Jag stöder inte motionen. Landets regering har fattat beslut om läromedelstillägg för dem som behöver. Helsingfors ska inte heller betala Esbobornas skolmaterial och avgiftsfriheten kan leda till att kostnaderna stiger. Dessutom kan medeltalsgränserna komma att stiga, sade Dani Niskanen (Saml).

Vi tvingar inte rika att ta emot de här böckerna― Abdirahim Mohamed (SDP)

– Vi tvingar inte rika att ta emot de här böckerna. De kan också köpa dem i fortsättningen, svarade Abdirahim Mohamed (SDP) på Samlingspartisternas inlägg.

SFP var inne på samma linje som Samlingspartiet.

– Jag är skeptisk till det här. Det leder till en ohälsosam tävling mellan kommunerna. Avgiftsfrihet kommer alldeles säkert att vara ett lockbete, sade Marcus Rantala (SFP).

Rantala vill distribuera pengarna på annat sätt.

– SFP vill istället prioritera barnträdsgårdslärarnas löner och elevvården. Digitalisering och återanvändning kan också lösa problemen med dyra studier, säger han.

"Helsingfors gör en vinst på hundratals miljoner euro årligen"

Sannfinländaren Mari Rantanen reagerade också på kostnaderna.

– Förslaget är populistiskt. Om Sannfinländarna skulle föreslå gratis omsorg för krigsveteranerna skulle vi beskyllas för populism, sade hon.

– Det är viktigt att Sannfinländarna visar vilken politik partiet stöder. Helsingfors gör en vinst på hundratals miljoner euro årligen och avgiftsfrihet på andra stadiet är en kärnfråga för välfärdsstaten, sade Veronika Honkasalo (VF).

Kostnaden på 19,4 miljoner euro per år som förslaget antas kosta har tagits från Utbildningssstyrelsens utredning.

Enligt den kostar hela gymnasietiden 2 500 euro medan kostnaderna inom yrkesutbildningen kan variera stort, mellan 100 och till och med över 1 000 euro. Staden har räknat med 1 000 euro för studerande inom yrkesutbildningen.

Enligt staden kan det vara förbjuden diskriminering om avgiftsfriheten bara skulle gälla för dem med Helsingfors som hemkommun. Det här leder i sin tur enligt staden sannolikt till att fler vill studera i Helsingfors och till att totalkostnaderna ökar.

Citatet i rubriken rättat 27.9.2018 klockan 8:26. Ordet "och" utbytt mot ordet "eller" i citatet "Kostar som årslönen för 400 lärare eller årsbudgeten för fem gymnasier". Samma citat rättades också inne i artikeln.

Artikeln har uppdaterats klockan 27.9.2018 klockan 5:56. Veronika Honkasalos citat har rättats till "... en vinst på hundratals miljoner euro årligen". Tidigare stod det "... en vinst på 100 miljoner euro årligen."