Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten om sanktionerna mot Iran skärps - USA "kommer inte att tillåta" att EU kringgår dem

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton (i förgrunden), utrikesminister Mike Pompeo och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under en presskonferens i New York inför öppningen av FN:s generalförsamling.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton (i förgrunden), utrikesminister Mike Pompeo och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under en presskonferens i New York inför öppningen av FN:s generalförsamling. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton (i förgrunden), utrikesminister Mike Pompeo och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under en presskonferens i New York inför öppningen av FN:s generalförsamling. Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY John Bolton,Mike Pompeo,Nikki Haley

Konflikten mellan USA och EU om sanktionerna mot Iran har skärpts ytterligare nu då alla ledare är samlade till FN:s generalförsamling i New York. Både USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton angriper EU:s planer på att försöka kringgå sanktionerna.

USA kommer att vara aggressiv och orubblig då det gäller att driva igenom de nya sanktionerna mot Iran. Det sade Bolton under en konferens som hölls i New York vid sidan om FN-mötet.

Enligt honom kommer USA inte att tillåta att EU eller någon annan underminerar de här sanktionerna.

I våras drog sig USA ensidigt ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran och nu i november drabbar de nya amerikanska sanktionerna Iran fullt ut.

Under ledning av EU beslöt de kvarvarande parterna i kärnenergiavtalet - Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina - på måndagen att inrätta ett "specialverktyg", ett betalningssystem för att kringgå sanktionerna och möjliggöra fortsatt iransk export och import.

EU är bra på retorik, men dålig på att följa upp den

Bolton lät förstå att han inte är speciellt imponerad av EU:s planer.

- EU är bra på retorik, men dålig på att följa upp den. Vi kommer att följa med hur den här strukturen (betalningssystemet) utvecklas. Tillsvidare existerar den inte och det finns ingen tidsplan för den. Vi tänker inte låta våra sanktioner kringgås av EU eller av någon annan, sade Bolton.

Före honom höll USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett tal där han fördömde EU:s planer.

- Detta är en av de mest kontraproduktiva åtgärder som man kan tänka sig för regional och global fred och säkerhet, sade Pompeo.

Att möjliggöra fortsatt handel med Iran skulle, enligt Pompeo, stödja "världens främsta sponsor av terror".

USA:s president Donald Trump beskyllde Irans ledare för att "sprida kaos, död och förstörelse" i världen, då han höll sitt tal till FN:s generalförsamling på tisdagen.

Han uppmanade alla världens regeringar att isolera Teheran.

Rouhani fick stöd av Macron

Irans president Hassan Rouhani gav förstås uttryck för sin ilska mot USA under sitt tal till generalförsamlingen.

Han beskyllde bland annat USA för att öppet uttrycka sin önskan att fälla Irans regering och att bryta mot internationell rätt.

- Konfrontation är inte ett tecken på styrka, det är ett symptom på ett svagt intellekt. Det avslöjar oförmåga att förstå en komplex och sammanbunden värld, sade Rouhani.

Han fick stöd av Frankrikes president Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron under en presskonferens vid sidan om FN:s generalförsamling 25.9.2018.
Emmanuel Macron under en presskonferens vid sidan om FN:s generalförsamling 25.9.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron

Macron höll ett försvarstal för det internationella kärnenergiavtalet med Iran.

- Vad ger oss en lösning på situationen i Iran? Lagen om att starkast vinner? Ensidiga påtryckningar? Nej! sade Macron.

- Vi vet att Iran var på väg mot kärnvapen, men vad stoppade dem? Avtalet från 2015, fortsatte Macron.

Senare på onsdagen ska FN:s säkerhetsråd hålla ett möte under ledning av president Trump, eftersom USA har ordförandeskapet i säkerhetsrådet i september.

Först skulle mötet handla helt och hållet om Iran, men nu har ämnet breddats till massförstörelsevapen och nedrustning.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes