Hoppa till huvudinnehåll

Medelhavsdiet kan minska risken för depression

Medelhavskost
Olivolja, nötter, frukt och grönsaker är delar av den naturliga medelhavskosten. Medelhavskost Bild: Moyan Brenn medelhavsdiet

Enligt ny studie kan en medelhavsdiet vara positiv för den mentala hälsan.

Enligt studien kan man minska risken för att utveckla depression genom att äta gott om frukt, grönsaker, nötter, fisk och växtbaserad mat.

– Det finns ett övertygande bevis för att det finns ett samband mellan kvaliteten på din diet och din mentala hälsa.― Camille Lassale

Forskare analyserade data från 41 studier som publicerats under de senaste åtta åren. Bland undersökningarna fanns fyra studier var forskarna undersökte sambandet mellan en traditionell medelhavsdiet och mental hälsa bland knappt 37 tusen vuxna.

En växtbaserad kost och att avstå från allt för rikliga mängder mejeriprodukter och kött tycktes ha fördelar när det gäller humöret.

Enligt Dr Camille Lassale som genomförde analysen med kolleger vid University College London, sade till BBC att resultaten de analyserat visat ett tydligt mönster.

– Det finns ett övertygande bevis för att det finns ett samband mellan kvaliteten på din diet och din mentala hälsa.

Kosten påverkar humöret

Frukt, grönsaker och baljväxter tenderar att vara högre i fiber, vitaminer, mineraler och täta av antioxidanter som kan minska inflammation.

Enligt studien var en diet med mycket mättat fett, bearbetade livsmedel och mättat socker förknippad med en ökad sannolikhet för depression.

Låda med frukt och grönsaker
Låda med frukt och grönsaker Bild: CC0 / Stocksnap.io rotfrukter,frukter,grönsaker

Människor som följde den traditionella medelhavsdieten hade en 33 procent lägre risk för att utveckla depression.

Professor Naveed Sattar, professor i metabolisk medicin, vid University of Glasgow, säger till BBC att även om det finns en stark koppling mellan vad vi äter och hur vi mår, måste det tillämpas mer forskning inom området innan man med säkerhet kan säga att en diet påverkar risken för depression.