Hoppa till huvudinnehåll

Medelhavsdiet kan minska risken för depression

Medelhavskost
Olivolja, nötter, frukt och grönsaker är delar av den naturliga medelhavskosten. Medelhavskost Bild: Moyan Brenn medelhavsdiet

Enligt ny studie kan en medelhavsdiet vara positiv för den mentala hälsan.

Enligt studien kan man minska risken för att utveckla depression genom att äta gott om frukt, grönsaker, nötter, fisk och växtbaserad mat.

– Det finns ett övertygande bevis för att det finns ett samband mellan kvaliteten på din diet och din mentala hälsa.― Camille Lassale

Forskare analyserade data från 41 studier som publicerats under de senaste åtta åren. Bland undersökningarna fanns fyra studier var forskarna undersökte sambandet mellan en traditionell medelhavsdiet och mental hälsa bland knappt 37 tusen vuxna.

En växtbaserad kost och att avstå från allt för rikliga mängder mejeriprodukter och kött tycktes ha fördelar när det gäller humöret.

Enligt Dr Camille Lassale som genomförde analysen med kolleger vid University College London, sade till BBC att resultaten de analyserat visat ett tydligt mönster.

– Det finns ett övertygande bevis för att det finns ett samband mellan kvaliteten på din diet och din mentala hälsa.

Kosten påverkar humöret

Frukt, grönsaker och baljväxter tenderar att vara högre i fiber, vitaminer, mineraler och täta av antioxidanter som kan minska inflammation.

Enligt studien var en diet med mycket mättat fett, bearbetade livsmedel och mättat socker förknippad med en ökad sannolikhet för depression.

Låda med frukt och grönsaker
Låda med frukt och grönsaker Bild: CC0 / Stocksnap.io rotfrukter,frukt,grönsaker

Människor som följde den traditionella medelhavsdieten hade en 33 procent lägre risk för att utveckla depression.

Professor Naveed Sattar, professor i metabolisk medicin, vid University of Glasgow, säger till BBC att även om det finns en stark koppling mellan vad vi äter och hur vi mår, måste det tillämpas mer forskning inom området innan man med säkerhet kan säga att en diet påverkar risken för depression.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa