Hoppa till huvudinnehåll

"Miss från vår sida" - Ingå letar efter läkare som kan finska

Ett rött och vitt hus som är både hälsocentral och ungdomsgård i Ingå.
Det jobbar fyra läkare på hälsocentralen i Ingå. Ett rött och vitt hus som är både hälsocentral och ungdomsgård i Ingå. Bild: Yle/Marica Hildén uncan ingå

I annonsen där Ingå rekryterar en läkare till hälsocentralen krävs goda kunskaper i finska medan kunskaper i svenska ses som en merit.

Varför kräver kommunen inte att läkaren ska kunna svenska?

- Det var en miss från vår sida och den ska rättas till, förklarar Anne Öhman, grundtrygghetschef i Ingå.

En läkare behöver inte kunna både svenska och finska till hundra procent men ska ändå behärska båda språken, understryker hon.

Häsocentralen i Ingå har fyra läkartjänster. En av tjänsterna sköts av ledande läkaren som arbetar lika delar administrativt och kliniskt.

Läkare har slutat

Efter att en läkare har gått i pension och två andra slutade för att specialisera sig rekryterar kommunen nu en ny läkare.

- Ifjol hade vi en bra bemanning och alla läkartjänster var besatta. Sedan blev vi litet tagna på sängen då två överraskande slutade, beklagar Anne Öhman.

Språkligt sett är behoven av läkarvård på svenska och finska rätt jämnt fördelade i Ingå.

För tillfället förefaller behovet av läkarvård på svenska vara tryggat medan det närmast behövs en läkare som kan betjäna på finska.

- Då man via andra rekryteringar har anställt läkarpersonal som behärskar svenska till häsocentralen försöker man nu hitta en läkare som behärskar finska, förklarar Henrik Wickström (SFP), ordförande för kommunstyrelsen i Ingå.

Ingå erbjuder tvåspråkig service

Wickström menar att annonsen formulerades för att öka intresset ur ett rekryteringsperspektiv. Samtidigt poängterar han att Ingå kommun ska erbjuda tvåspråkig service till sina invånare.

Språkkunskaperna granskas i rekryteringsskedet. För en liten ort som Ingå är det en utmaning att hitta läkare.

- Förändringarna inom branschen påverkar möjligen också läkarnas intresse av att arbeta inom den offentliga sektorn, bedömer Henrik Wickström.

Under den senaste tiden har man genom vissa specialarrangemang och med amanuensers hjälp gett svenskspråkig service medan en annan läkare behärskat finska.

Rekryteringen av en allmänläkare till häsocentralen i Ingå pågår till den 14 oktober.