Hoppa till huvudinnehåll

NHL-journalisterna öser beröm över försäsongens skytteligatvåa Puljujärvi – se finländarens två senaste mål

Jesse Puljujärvi på isen.
Jesse Puljujärvi på isen. Jesse Puljujärvi på isen. Bild: Curtis Comeau/Icon Sportswire/All Over Press Jesse Puljujärvi

Den 20-årige ishockeyspelaren Jesse Puljujärvi har haft en motig start på sin karriär i Nordamerika. Då hans tredje NHL-säsong står inför dörren verkar det ändå ha lossnat. Efter två mål mot Vancouver är Puljujärvis saldo fyra mål på fyra matcher. Puljujärvi skämtade inte då han sade att han är mycket snabbare i år, skrev journalisten Jason Gregor på Twitter.

Edmonton Oilers körde över Vancouver Canucks med hela 6–0. Det var igen orutinerade högeryttrar som stal showen i Edmonton: Ty Rattie gjorde hattrick och Jesse Puljujärvi två mål.

Hoppa över Twitterpostning

Tillsammans med en annan högerytter, 19-årige Kailer Yamamoto, har trion stått för hela 15 av 27 Edmontonmål under försäsongen.

– Om vi tittar på hela försäsongen har högerkanten varit vår styrka. Vi har förvandlat en svaghet till en styrka, sade Edmontontränaren Todd McLellan efter matchen.

Rattie parades som vanligt igen ihop med stjärncentern Connor McDavid, medan Puljujärvi nu fick spela tillsammans med med Tobias Rieder och Jujhar Khaira i Edmontons tredjekedja.

Trion fick begränsat med speltid, Puljujärvi spelade bara i drygt 13 minuter, men det hindrade inte honom från att producera.

I powerplay gav finländaren på passning av McDavid Edmonton ledningen med 3–0 och tre minuter senare utökade Puljujärvi via en Vancouverskridsko hemmaledningen till 4–0.

Hoppa över Twitterpostning

Se Puljujärvis 3–0-mål och 4–0-mål på NHL:s webbplats.

Puljujärvis saldo är nu fyra mål på fyra träningsmatcher. I träningsmatchernas skytteliga räcker det till en delad andraplats. Lagkamraten Ty Rattie toppar statistiken i överlägsen stil med sju strutar på fyra matcher.

"Oilers bästa spelare"

Puljujärvi hyllades för sin insats.

– Rattie har två mål men Puljujärvi har varit Oilers bästa anfallare i kväll. Han utmärker sig med sin åkning och sitt rappa skott, skrev hockeyjournalisten Jim Matheson på Twitter medan matchen fortfarande pågick.

Matheson fick medhåll av Ilta-Sanomats Sami Hoffrén.

– Puljujärvi har varit Oilers bästa spelare i kväll. Sett till träningsmatcherna är det nu som Puljujärvi kommer att slå igenom. Utan tvekan kan man budgetera med över 20 mål.

Jason Gregor valde att lyfta fram förändringen som har skett under sommaren.

– Puljujärvi skämtade inte då han sade att han är mycket snabbare i år. Han sade att hans förbättrade åkning är orsaken till att han spelar bättre. Han har mycket bättre självförtroende på grund av sin förbättrade rörlighet.

Edmonton inleder säsongen i Göteborg och spelar därför bara en match under säsongens första vecka. New Jersey står för motståndet söndagen den 6 oktober.

Barkov målskytt

Nattens andra finska målskytt var Florida Panthers Aleksander Barkov. I den tredje perioden vände Florida ett 0–2-underläge till en 3–2-seger mot Tampa Bay Lightning. Barkov gjorde segermålet med 7:29 kvar på klockan.

Aleksander Barkov firar sitt mål.
Den färska Floridakaptenen firar sitt mål. Aleksander Barkov firar sitt mål. Bild: Del Mecum/CSM/REX/All Over Press Aleksandr Barkov, Jr.

Florida och Tampa Bay inleder sina säsonger genom att möta varandra söndagen den 6 oktober.

Tre finländare till AHL

På tisdagen blev det klart att Detroit Red Wings målvakt Harri Säteri, New York Islanders målvakt Christopher Gibson och Chicago Blackhawks back Joni Tuulola – åtminstone för en stund – får lämna sina NHL-klubbar.

Säteri tvingas ändå passera den så kallade waiverlistan på onsdag kväll och löper viss risk att gå förlorad för Detroit.

Backen Vili Saarijärvi som har gjort en stark försäsong fortsätter hösten med Detroits NHL-spelare men förväntas inom kort gå samma öde till mötes som Säteri.

I Chicago finns backen 19-årige Henri Jokiharju kvar som nu är nära en NHL-plats.

Resultat:

Buffalo – Columbus 2–4
CBJ: Joonas Korpisalo 31/33 räddningar

Tampa Bay – Florida 2–3
FLA: Aleksander Barkov 1+0=1, +/- 0, 18:14
FLA: Henrik Borgström 0+0=0, +/- 0, 13:50

Nashville – Carolina 1–4
CAR: Janne Kuokkanen 0+0=0, +/- 0, 15:48
CAR: Saku Mäenalanen 0+1=1, +1, 11:13
NSH: Pekka Rinne 38/42 räddningar
NSH: Miikka Salomäki 0+0=0, -1, 14:34
NSH: Eeli Tolvanen 0+0=0, +/- 0, 12:09

St. Louis – Washington 0–4

Chicago – Detroit 6–8

Edmonton – Vancouver 6–0
EDM: Jesse Puljujärvi 2+0=2, +1, 13:10
VAN: Markus Granlund 0+0=0, -1, 17:02

Calgary – San Jose 7–5

Läs också