Hoppa till huvudinnehåll

Oligarken Abramovitj har inte synts till i London på ett halvår – fruktar nya sanktioner från USA och vill sälja Chelsea för världsrekordsumma

Roman Abramovitj besökte Moskva i maj.
Roman Abramovitj besökte Moskva i maj. Roman Abramovitj besökte Moskva i maj. Bild: Anton Novoderezhkin / TASS / All Over Press Roman Abramovitj

Den ryske oljemiljardären Roman Abramovitj är redo att sälja fotbollsklubben Chelsea för världsrekordsumman 3 miljarder pund, det vill säga 3,35 miljarder euro. Alla minimerar sin risk i Storbritannien. Ingen vet hur de kommer att synas i sömmarna, säger en rysk jurist om sina landsmäns planer i landet till Bloomberg.

Abramovitj köpte ett närapå konkursfärdigt Chelsea år 2003 för 140 miljoner pund och under sina 15 år i klubben har han pumpat in över en miljard pund i Londonklubben. Nu är ändå en försäljning nära, skriver Bloomberg.

Prislappen uppges vara världsrekordsumman 3 miljarder pund och Abramivoitj sägs redan ha tackat nej till ett bud i 2-miljardersklassen.

I USA har de dyraste proffsklubbarna gått för summor som ungefär motsvarar 2 miljarder pund.

Ryssarna omfördelar

En starkt bidragande orsak till viljan att sälja är Rysslands frostiga relationer till stora delar av västvärlden. Abramovitj, som sägs ha en nära koppling till Rysslands president Vladimir Putin, fruktar nämligen att nya sanktioner från USA kan drabba honom hårt och därför försöker han omfördela sina tillgångar.

Det gäller inte enbart Abramovitj.

– Alla minimerar sin risk i Storbritannien. Ingen vet hur de kommer att synas i sömmarna, säger Dimitri Golobov som är en rysk jurist i London.

Den omtalade förgiftningen av Sergej Skripal och hans dotter i mars har gjort ryssarnas tillvaro i Storbritannien tuffare. Migrationsjurister i London uppger att Abramovitj i våras hade problem med att förnya sitt visum och han har inte synts till i London sedan våren.

Genuint fotbollsintresse

51-åringen själv är inte sugen på att låta sig intervjuas. Han har senast låtit sig intervjuas år 2006, uppger hans talesman John Mann i ett mejl.

Roman Abramovitj sågs ofta på läktaren efter klubbköpet 2003.
Roman Abramovitj sågs ofta på läktaren efter klubbköpet 2003. Roman Abramovitj sågs ofta på läktaren efter klubbköpet 2003. Bild: REX/All Over Press Roman Abramovitj

Bloomberg skriver att Abramovitj är en genuin fotbollssupporter och om han väljer att sälja Chelsea kommer han inte att göra det med ett leende på läpparna.

– Går man in i hans hus eller båtar så finns det en skärm som sänder fotboll i så gott som varje rum, säger en källa.

Under Abramovitjs tid i klubben har Chelsea bland annat vunnit fem ligamästerskap, fem FA-cupguld och en Champions League-seger.

Israelisk medborgare

Abramovitj uppskattas ha en egendom på cirka 12,5 miljarder euro som han byggde upp på 1990-talet med hjälp av ryska naturresurser.

Han har inte längre uppehållstillstånd i Storbritannien och nyligen vägrade Schweiz att bevilja honom uppehållstillstånd med motiveringen att han utgör en säkerhetsrisk.

I maj blev Abramovitj israelisk medborgare och samtidigt också rikast i landet.

Med sitt israeliska pass kan han besöka Storbritannien i sex månader per år, men behöver ett visum för att arbeta, bo eller studera i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport