Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands premiärminister Medvedev och statsminister Sipilä möts i Helsingfors - tungan rätt i mun gäller för båda

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker i dag Helsingfors för ett möte med statsminister Juha Sipilä. De ska diskutera internationella, regionala och bilaterala relationer.

Operationen i Åbolands skärgård berörs knappast officiellt.

Det blir fjärde gången Medvedev och Sipilä träffas under den här valperioden. Senast möttes de i S:t Petersburg för ungefär ett år sedan.

Förhållandet mellan de två beskrivs som sakligt och fungerande.

- En direkt dialog med Ryssland är mycket viktig i synnerhet i dessa tider. Finlands mål är att upprätthålla en stabil och fungerande relation till Ryssland, sade Sipilä tidigare i höst på UKK-sällskapets årsmöte.

Sipilä och Medvedev kommer att diskutera både internationell politik och ekonomiska frågor.

En direkt dialog med Ryssland är mycket viktig i dessa tider. Finlands mål är att upprätthålla en stabil och fungerande relation till Ryssland― statsminister Juha Sipilä

Konkret betyder det att förhållandet mellan Ryssland och USA och utvecklingen i Syrien diskuteras, liksom EU:s och Rysslands relation och situationen i Ukraina.

Vad händer på Östersjön?

Säkerheten i regionen kring Östersjön är av stort intresse, officiellt torde fokus ligga på flygsäkerheten.

Också sjöräddningssamarbetet i Finska viken är något som Finland vill få fart på. Ryssarna har inte tillräckligt med sjöräddningshelikoptrar på sin sida av viken, anser Finland.

Eftersom det inte finns något avtal om saken, har det till exempel betytt att finska helikoptrar inte har kunnat hjälpa till på den ryska sidan.

Samtidigt växer trafiken på Finska viken hela tiden. Inget land klarar sig ensamt ifall det plötsligt sker en storolycka.

Storoperationen i Åbolands skärgård kommer knappast upp officiellt

Storoperationen i Åbolands skärgård under veckoslutet är på allas läppar, men kommer knappast upp i de officiella diskussionerna.

Statsminister Sipilä konstaterade i helgen att ärendet hör till Centralkriminalpolisen, som utreder fallet som ekonomiska brott.

Markku Kangaspuro, chef för Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet, har med intresse följt rapporteringen om affärerna i Skärgårdshavet.

Kangaspuro är tillsvidare inte övertygad om att det skulle handla om så mycket annat än penningtvätt och skattesmitning.

Militärt rustar Ryssland ändå upp och det gäller att balansera noga mellan vad som sägs officiellt och inofficiellt.

Rysk soldat i kamouflagemundering under övningen Vostok 2018
Rysk soldat under militärövningen Vostok 2018, den största militärövningen sedan kalla kriget. Ryssland genomförde den nyligen i de östra delarna av landet. Rysk soldat i kamouflagemundering under övningen Vostok 2018 Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,Vladimir Putin,Military training,Rysslands militärhistoria

Andra bedömare är inte alls obekymrade över att ryska ägare besitter en massa holmar invid farlederna i Åboland.

Om det ligger mer än penningtvätt begravet i Skärgårdshavet har statsminister Sipilä anledning att vara belåten över försvarssamarbetet med Frankrike, som man enades om under president Emmanuel Macrons besök i augusti.

Miljö och handel

Den ryska problemavfallsanläggningen Krasnyj Bor strax utanför S:t Petersburg ska diskuteras. Där har Fortum hjälpt till med laboratorietester.

Det är meningen att premiärminister Medvedev i samband med sitt besök också ska bekanta sig med Fortums avfallshanteringsanläggning i Riihimäki.

EU förlängde sina sanktioner mot Ryssland med ett halvår senast den 13 september.

Också de ryska motsanktionerna består och eftersom ingenting verkar förändras vare sig gällande Krim eller Ukraina är läget därvidlag rätt låst.

Det vet också Ryssland - premiärminister Medvedev sade nyligen att Ryssland inte utesluter ett utökat handelskrig eller fler sanktioner under de kommande sex åren.

Flera områden ligger ändå utanför sanktionerna. Där har både Finland och Ryssland visat intresse för samarbete.

Oljepriset och rubelkursen inverkar mer på vad Finland kan exportera till Ryssland än sanktionerna― Markku Kangaspuro, chef för Alexanderinstitutet

- Linjen har varit att sanktionerna är ett faktum, som det krävs att man lär sig leva med. Men bägge länder har varit intresserade av att se vad man kan göra med det som faller utanför sanktionerna. De riktar sig mot vissa företag, men inte mot alla. De gäller till exempel inte energisamarbetet, säger Kangaspuro.

Många former av teknologi faller också utanför sanktionerna och handeln mellan Finland och Ryssland har ökat.

- Oljepriset och rubelkursen inverkar mer på vad Finland kan exportera till Ryssland än sanktionerna, säger Kangaspuro.

Konkreta ekonomiska frågor blir antagligen centrala under mötet, tror Kangaspuro.

- Bägge har en sådan profil och uppgift att ekonomiska frågor hör till det direkta ansvarsområdet, säger Kangaspuro.

Medvedev - Putins Agrippa?

Premiärminister Medvedev är i första hand president Putins premiärminister, en lojal medarbetare som Putin alltid kan lita på - lite som kejsar Augustus trogna general Agrippa.

Av den ryska oppositionen ses Medvedev som regimens svagaste länk, den som det är lättast att komma åt, säger Kangaspuro.

På senare år har Medvedev varit i centrum för flera korruptionsavslöjanden av oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, vilket tidvis har gjort premiärministern mäkta impopulär.

- För att Medvedevs position på allvar skulle vara hotad behövs ändå något mer och något värre, säger Kangaspuro.

För den ryska oppositionen är Medvedev regimens svagaste länk, som det är lättast att komma åt. Men för att hans position på allvar ska hotas krävs något mer än korruptionsanklagelser― Markku Kangaspuro, chef för Alexanderinstitutet

Den allt tydligare konfrontationen mellan västvärlden och Ryssland har också gjort att både president Putin och premiärminister Medvedev har fått ryssarnas stöd.

Frågan är hur länge det håller i sig.

Pensionsreformen får den ryska skutan i gungning

På hemmaplan har regimen stora problem med den nya pensionsreformen, som får stora familje- och socialpolitiska följder om den genomförs.

- Det är en äkta politisk värdekamp, där oppositionens kritik handlar om ifall pengarna ska sättas på pensioner, på Krim, eller på att kriga i Syrien. Samtidigt är det ett reellt problem att man inte har uppburit pensionspengar i förväg och satt dem i fonder, som hos oss. Pensionspengarna tas alltså direkt ur statsbudgeten, ur medel som är avsedda för investeringar, säger Kangaspuro.

Den ryska pensionsreformen är en av de få saker som har tvingat Putin att reagera, då mer och mer folk och en alltmer enad opposition plus fackföreningar har protesterat. Regimen har svarat med hårda tag mot demonstranterna.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev ler vid valurnan i Moskva, i regionalval i september 2018
Dmitrij Medvedev vid valurnan under regionvalen i början av september. Samtidigt demonstrerar arga medborgare mot pensionsreformen. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev ler vid valurnan i Moskva, i regionalval i september 2018 Bild: AFP / Lehtikuva Dmitrij Medvedev,Ryssland
Det är en äkta politisk värdekamp, där oppositionens kritik handlar om ifall pengarna ska sättas på pensioner, på Krim, eller på att kriga i Syrien― Markku Kangaspuro, chef för Alexanderinstitutet

Enligt Kangaspuro har protesterna gjort att Putin har tvingats fram för att leverera en kompromiss i frågan.

Putins kompromiss innebär att övergångstiden för att ta i bruk pensionsreformen förlängs och att kvinnornas pensionsålder inte höjs lika mycket som tänkt.

- Vi respekterar kvinnorna, de är viktiga och värdefulla, sa Putin på typiskt ryskt maner.

- Det är förstås också möjligt att Putins ingripande i den här frågan egentligen var planerat på förhand, tillägger Kangaspuro.

Putin själv är ohotad med ett understöd på 60-70 procent, men missnöjet mot pensionsreformen kan försvaga den ryska regeringen och därmed premiärminister Medvedev.

Källor: Yle, Tass, intervjuer

Läs också