Hoppa till huvudinnehåll

Testa: Har du koll på kostråden för gravida?

En gravid kvinna sitter vid ett matbord, omgiven av olika livsmedel.
En gravid kvinna sitter vid ett matbord, omgiven av olika livsmedel. Bild: Miro Johansson / Yle kostrådgivning

I Finland är det livsmedelssäkerhetsverket Evira som ansvarar för kostråden. Finns det skäl att misstänka att något ämne kan vara skadligt för mamman eller fostret räder man mammorna att undvika att äta det.

Sedan 1989 då man började publicera nationella riktlinjer för mat under graviditeten har de förbjudna maträtterna blivit fler i takt med ökad kunskap. Det finns också rätter som har varit förbjudna men som nu är tillåtna igen.

Vet du vad man får äta, vad man ska vara försiktig med och vad som är förbjudet då man är gravid?

Sötningsmedel

Leverpastej

Gädda

Salami

Kräftor

Sushi

Lakrits

Färskost

Mörk choklad

Energidrycker

Alla förbjudna livsmedel

Undvik helt:

  • Alkohol
  • Gädda
  • Ingefäraprodukter
  • Havstång
  • Rå, gravad eller kallrökt vakuumförpackad fisk
  • Sushi, fiskrom, paté
  • Lever
  • Rått kött
  • Salami, lufttorkad skinka
  • Mjuka ostar
  • Opastöriserade mjölkprodukter
  • Frysta grönsaker (råa)
  • Stenmurkla
  • Örtte
  • Örtpreparat

Begränsat intag:

  • Leverkorv, leverpastej
  • Koffein
  • Energidrycker
  • Linfrön, solrosfrön
  • Lakrits, salmiak

Källa: Tillsammans kring matbordet - kostrekommendationer till barnfamiljer

Hur mycket tänkte du på vad man får och inte får äta då du var gravid? Kommentera gärna!

Läs mera:

Stora skillnader i kvaliteten på mödravården - Se hur det ser ut i din kommun

Finland sägs ha världens bästa mödravård men vår granskning visar att kvaliteten på mödravården beror på var du bor. Många kommuner har omorganiserat mödravården under de senaste åren. Resultatet har i värsta fall blivit en mödravård som inte längre stöder mammorna på det sätt som de behöver.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP