Hoppa till huvudinnehåll

Tusenlapp utlovas för tips om skjutna Nakkilavargen

Varg.
Varg. Bild: Juha Laaksonen / Yle varg,Vargjakt

En förening går ut med en belöning för tips som leder till att den som sköt vargen förra helgen åker fast.

På söndagen påträffades en skjuten varg i Nakkila mellan Björneborg och Åbo. Fallet utreds som grovt jaktbrott, men tillsvidare går gärningsmannen fri.

Föreningen Suomen susi erbjuder nu en belöning på tusen euro för den som lämnar ett avgörande tips om vem som sköt vargen. Föreningen har också tidigare utlovat belöningar efter otillåten jakt på varg, men tillsvidare utan resultat. Nu har föreningen mottagit några tips som förts vidare till polisen.

Vill förbjuda lösgående hundar på vargrevir

Samtidigt vill föreningen förmedla ett budskap till yngre jägare om att det är fel att hålla på med tjuvjakt, säger ordförande Carina Lintula.

Hon antar att tjuvjakt på varg till stor del beror på att jakthundar blivit skadade eller dödats i möten med vargar. En annan orsak är vargobservationer som spridits i offentligheten. Lintula önskar att det skulle vara förbjudet att släppa hundar lösa på områden där vargar rör sig och hon anser det vara djurplågeri att utsätta hundar för vargattacker.

Några tips har kommit in

Några dagar innan vargen sköts förekom bilder på sociala medier på fyra vargar vid en viltutfodringsplats i Nakkila. Lintula konstaterar att sådant oftast leder till att åtminstone ett djur snart saknas i flocken. Hon säger att det ändå är bra att polisen utreder tjuvjakten eftersom det inte alltid är självklart.

Enligt polisen i sydvästra Finland har det kommit in några tips, men tillsvidare har de inte varit avgörande. Den skjutna vargen har skickats till livsmedelssäkerhetsverket Evira för undersökningar som torde ta några veckor.

Läs också