Hoppa till huvudinnehåll

Bokslut över den svåra algsommaren i Östnyland: "Ni ska inte önska er varmt sommarväder"

man står framför bild på algfyllt hav
Seppo Knuuttila, specialforskare vid Finlands miljöcentral. man står framför bild på algfyllt hav Bild: Yle/Helena von Alfthan Finlands miljöcentral,Blågröna alger,seppo Knuttila

Ät mera strömming och låt bli att kasta bomullstops i toaletten. Det är några av de handfasta tipsen som publiken fick under torsdagens Östersjökväll i Borgå.

Utsläpp i Finska viken är inte den värsta boven bakom årets rikliga förekomst av blågröna alger. Det berättar specialforskare Seppo Knuuttila från Finlands miljöcentral.

I stället är det syrefattigt vatten med höga halter fosfor från Östersjöns huvudbassäng som skapar problem då det pressas in i Finska viken.

Vädret har också spelat sin roll. Havsvattnet har varit rekordvarmt i sommar.

- Ni ska inte önska er varmt sommarväder nästa år, är Knuuttilas hälsning till Borgåborna.

Strömming och sill i trålen.
Pellingefiskaren Jörgen Kellgren har strömming och sill i trålen. Arkivbild från 2017. Strömming och sill i trålen. Bild: Yle / Antti Kolppo Pellinge,fiskare,vassbuk,Helsingfors strömmingsmarknad,strömming,jörgen kjellgren

På torsdag kväll när Borgå Västra Rotaryklubb ordnar Östersjökväll i centrala Borgå är intresset så stort att salen fylls till sista plats.

Även om det är svårt att påverka algläget har forskare Seppo Knuuttila några tips på vad alla kan göra.

- Ät vegetarisk mat. Och ät mera inhemsk fisk från Östersjön. När vi tar fisk från havet så minskar vi på mängden näringsämnen i havet, säger Seppo Knuuttila.

Gällande algläget nästa sommar säger forskare Seppo Knuuttila att det ser illa ut. Algblomningarna blir troligtvis rikliga också nästa år.

Även om den största orsaken till årets algblomning är att syrefattigt vatten med hög salthalt har strömmat in i Finska viken, så påverkar också lokala utsläpp läget.

blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa
Sommaren 2018 fanns det rikligt med blågröna alger i Finska viken. blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa Bild: Marica Hildén / Yle alger,Blågröna alger,blågrönalger,Cyanobakterier,Västnyland,Ingå,cyanobakterier

Och här är jordbruket den största boven. Hermansö reningsverk står bakom bara 1,5 procent av mängden fosfor i havet utanför Borgå år 2015.

Av mängden fosfor kommer över 95 procent från Borgå å och Svartsån.

Liknande siffror kan Seppo Knuuttila förevisa gällande kväve i havet utanför Borgå år 2015. Mer än 94 procent av kvävet kom från Borgå å och Svartsån medan 3 procent kom från Hermansö reningsverk.

folk lyssnar uppmärksamt på ett föredrag
Stor uppslutning på Östersjökväll i Borgå. Elina Antila som är vd för Borgå vatten berättar om Hermansö reningsverk. folk lyssnar uppmärksamt på ett föredrag Bild: Yle/Helena von Alfthan seminarier,elina antila

Elina Antila som är vd för Borgå vatten berättar att Hermansö avloppsreningsverk har fått ner mängden fosfor som släpps ut i havet.

- Nästa vecka har vi en alldeles ny processdel som ska ta ännu mera noggrant fosfor bort från avloppsvattnet, säger Elina Antila.

Hennes tips för Borgåborna är att inte kasta saker i toaletten som inte hör hemma där. Mat, kaffesump, sand och servetter hör inte hemma i toalettstolen. Bomullstops hör till några av de föremål som skapar problem hos reningsverket.

porträtt på elina antila i ett rum fullt med folk
Elina Antila, vd för Borgå vatten. porträtt på elina antila i ett rum fullt med folk Bild: Yle/Helena von Alfthan porträtt,elina antila

Borgå vatten ska också bekosta gipsbehandling på åkrar för att minska på mängden näringsämnen från jordbruket i Borgå å.

Projektet innefattar 70 hektar åkrar vid Borgå ås avrinningsområde. Genom att breda ut gips över åkrarna binds jordmassorna så näringsämnen inte rinner ut i ån.

Läs mera:

Algblomning i skärgården

Rikliga algblomningar i Östnyland igen: "Viken är helt grön"

De blågröna algerna försvann från de östnyländska stränderna då vädret blev svalare för någon vecka sedan – men nu är de tillbaka och det med besked. Kenneth Lindbergs strand i Borgå skärgård är täckt av en grön alggröt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland