Hoppa till huvudinnehåll

En impopulär president på charmoffensiv – Erdoğan besöker Tyskland

Emine och Recep Tayyip Erdogan anländer till Tegel den 27 september 2018.
Emine och Recep Tayyip Erdogan anlände till Tegel vid ettiden lokal tid. Framför sig har de en diplomatisk mardröm, efter ett par år av iskalla relationer mellan Berlin och Ankara. Emine och Recep Tayyip Erdogan anländer till Tegel den 27 september 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Recep Tayyip Erdogan,Emine Erdoğan

När den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan idag kommer till Tyskland handlar det om ett statsbesök som väcker känslor. Under de senaste åren har presidenten själv varit den som har bidragit mest till de allt sämre relationerna länderna emellan, men idag är tonen betydligt mildare.

– Tyskland har ingen demokrati och det ni gör just nu skiljer sig inte från vad man gjorde under nazitiden, slog den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan fast i mars ifjol.

Uttalandet gjorde han i samband med en tillställning inför den folkomröstning som skulle komma att ge Erdoğan makten att styra över Turkiet i så gott som ensam majestät.

Bakom Erdoğans vrede låg tyska kommuners beslut att inte låta turkiska ministrar hålla valmöten i Tyskland.

Med sina uttalanden ville presidenten framför allt nå ut till sina anhängare bland de omkring 1,4 miljoner valberättigade turkar som bor i Tyskland.

Och om meningen med de hårda orden var att nå ut till den här gruppen, så gick planen i uppfyllelse.

63,1 procent av väljarna i Tyskland gav till slut grönt ljus för grundlagsreformen som i praktiken betydde enmansstyre.

Konflikt med många kapitel

Utfallen mot Tyskland hade ändå börjat redan innan Erdoğan tog till nazistkortet.

Efter att några tyska satiriker hade gjort sig lustiga över Erdoğan, drog han dem inför rätta bland annat med stöd av en paragraf i den tyska lagstiftningen som gjorde det straffbart att kränka ett utländskt statsöverhuvuds ära.

På grund av konflikten med Erdoğan har paragrafen nu strukits från den tyska lagboken.

Under sommaren 2016 godkände den tyska förbundsdagen också en resolution där man slår fast att den turkiska massakern på armenier under det förstavärldskriget ska kallas för ett folkmord.

Erdogan och Merkel.
Turkiets och Tysklands ledare har inget kärvänligt förhållande. Erdogan och Merkel. Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel,Recep Tayyip Erdogan

Efter det här började från turkiskt håll en regelrätt hatkampanj mot tyska förbundsdagsledamöter med turkisk bakgrund. De har enligt president Erdoğan orent blod.

Turkiet såg också till att tyska politiker inte kunde besöka de tyska soldater som var stationerade i Turkiet som en del av den internationella operationen mot den Islamiska staten.

Som en följd av det här har Tyskland senare flyttat sina spaningsplan från Turkiet till en bas i Jordanien.

”Godtyckliga gripanden”

Lågvattenmärket i relationerna mellan Tyskland och Turkiet var nått sommaren 2017.

Tyska medborgare går inte längre säkra för godtyckliga gripanden och därför kan vi i det här skedet inte annat än skärpa våra reserekommendationer

Efter att Turkiet hade gripit den tyske mänskorättsaktivisten Peter Steudtner gick den dåvarande utrikesministern Sigmar Gabriel ut med en varning till de tyskar som reser till landet.

– Fallet visar att tyska medborgare inte längre går säkra för godtyckliga gripanden och därför kan vi i det här skedet inte annat än skärpa våra reserekommendationer, konstaterade Gabriel.

I det här skedet satt tiotals tyska medborgare i turkiska fängelser misstänkta för olika former av ”terrorism”, bland dem också journalisten Deniz Yücel.

Fallet Yücel kom att stå som en symbol för de dåliga relationerna länderna emellan och när han efter ett år i turkiskt fängelse släpptes fri, sågs det som ett litet steg på vägen mot någon form av normalitet i relationerna.

Trots det här sitter fortfarande tyska medborgare gripna på mer eller mindre svajiga grunder och det här kommer utan tvekan att vara en fråga som nu tas upp i samband med Erdoğans besök.

Det tyska utrikesministeriet varnar dessutom fortsättningsvis Turkietresenärer för godtyckliga gripanden av tyska medborgare.

Splittring mellan turkar i Tyskland

När Erdoğan idag inleder sitt tredagarsbesök väntas stora demonstrationer såväl för som emot honom.

Många i Tyskland frågar sig varför man nu efter alla provokationer och påhopp ska ta emot honom med all den pompa och ståt som ett officiellt statsbesök innefattar.

En alltför stor ära för en person som samtidigt håller på att demontera demokratin i det egna landet och späder på konflikten mellan de turkar som bor i Tyskland, anser kritikerna.

EU, Turkiet och Tysklands flaggor.
EU, Turkiet och Tysklands flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva flaggor,Turkiet,Tyskland

Som resultaten i folkomröstningen och i det senare presidentvalet visar har Erdoğan majoriteten av de i Tyskland levande turkiska medborgarna bakom sig.

Genom den omstridda moskéföreningen Ditib har Erdoğan lyckats bygga upp en mäktig propagandaapparat i landet, en apparat som nu inom kort kan komma under den tyska säkerhetstjänstens övervakning.

Agenter från den turkiska säkerhetstjänsten har också spionerat på turkar bosatta i Tyskland.

En mer ödmjuk inställning

Till Tyskland kommer Erdoğan nu ändå i ett läge där han inte sitter lika bekvämt i sadeln som tidigare.

Den turkiska ekonomin är i kris och relationerna till USA och president Donald Trump är dåliga.

I Tyskland hoppas han därför kunna gå in för ett mer normalt umgänge länderna emellan och på så sätt locka tyska investeringar.
Inför besöket har han också fört fram att Turkiet och Tyskland måste arbeta tillsammans för att undvika ett handelskrig med USA.

Erdoğan har dessutom meddelat att han den här gången inte kommer att hålla något stort framträdande, men helt utan krav kommer han förstås inte.

En normalitet i relationerna länderna emellan kan man på länge inte tala om

I en gästartikel i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver Erdoğan bland annat att Tyskland borde gå in för att lista den så kallade Gülenrörelsen som en terroristorganisation, något som Tyskland hittills har vägrat göra.

Enligt Erdoğan ligger predikanten Fethullah Gülen bakom kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016.

Långt från normalitet”

Från tysk sida är mottagandet ändå kyligt trots all pompa och ståt kring besöket.

– En normalitet i relationerna länderna emellan kan man på länge inte tala om, säger statsekreteraren Michael Roth från det tyska utrikesministeriet i en intervju för Deutschlandfunk.

Han gläder sig över de mildare tongångarna, men slår fast att man inte har glömt bort vad som har sagts och gjorts i Ankara under de senaste åren.

Det sitter fortfarande tyska medborgare gripna i Turkiet och det kan vi inte acceptera. Hur vi nu går vidare hänger på Erdoğan

Från Erdoğan väntar man sig nu mer än bara tomma ord när det gäller till exempel demokratin i Turkiet.

– Det sitter fortfarande tyska medborgare gripna i Turkiet och det kan vi inte acceptera. Hur vi nu går vidare hänger på Erdoğan, fortsätter statssekreteraren.

Till saken hör samtidigt att Erdoğan är i en betydligt sämre förhandlingsposition än vad han har varit.

Där han tidigare bland annat kunde hota med att säga upp flyktingöverenskommelsen med EU är han i dag i hög grad beroende av de miljarder unionen betalar Turkiet för att hålla de syriska flyktingarna kvar i landet.

Impopulär i en klass för sig

Hur motvilligt man i Tyskland egentligen tar emot Erdoğan märks också på gästlistan för den bankett som president Frank-Walter Steinmeier ordnar på fredagskvällen.

Många tyska toppolitiker har demonstrativt valt att hålla sig borta från tillställningen. Varken förbundskansler Angela Merkel eller utrikesminister Heiko Maas kommer att delta.

En av dem som har bestämt sig för att personligen konfrontera Erdoğan är de grönas tidigare chef Cem Özdemir, en av de ljudligaste Erdoğankritikerna i Tyskland.

– Han måste då helt enkelt stå ut med att jag är på plats och bli påmind om att vi i Tyskland har något som heter opposition, säger Özdemir till tidningen Tagesspiegel.

Cem Özdemir på favoritlaget Stuttgarts match i februari.
Erdoğankritikern, gröna politikern Cem Özdemir, på en fotbollsmatch mellan Vfb Stuttgart och Eintracht Frankfurt i februari. Han samtalar med kroatiska legenden Niko Kovač. Cem Özdemir på favoritlaget Stuttgarts match i februari. Bild: EPA-EFE Cem Özdemir,VfB Stuttgart,Niko Kovač

I en annan intervju säger han att Erdoğan endast är ute efter pengar från Tyskland och att man borde utnyttja den här situationen för att påminna honom om hur många mänskor som sitter i fängelse, bara för att de är av annan åsikt än presidenten.

Det är egentligen bara bland sina egna anhängare som Erdoğan kan vänta sig applåder då han på lördag inviger en moské i Köln.

För där illa omtyckta presidenter som Donald Trump och Vladimir Putin ändå har ett visst stöd i vissa kretsar, så står Erdoğan i Tyskland i en klass för sig.

Han är lika ogillad över hela det politiska fältet från vänstern till högerpopulisterna.