Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen grundar landets första utredningsenhet för brott mot djur

Polishund och polis
Tyvärr kommer enheten inte bara att bestå av djurkonstaplar, som Börje på bilden. Polishund och polis Bild: Kennelförbundet/Jukka Pätynen polishunden börje,polishundar,Suomen Kennelliitto

Helsingforspolisen blir först i landet med en enhet som utreder enbart djurrättsbrott. Enheten arbetar i Helsingfors.

Enheten ska effektivera utredningsprocesser i fall där djur fallit offer för brott, och där förövaren är människan eller andra djur. Bland annat jaktbrott och djurskyddsbrott hör till ansvarsområdet. Enheten ska också bli en instans man kan vända sig till i djurrättsfrågor.

- Gruppen har ett tätt samarbete med både jourhavande veterinärer och andra intressegrupper, som djurskyddsorganisationer, säger Brottsutredningsenhetens chef, kriminalöverinspektör Jonna Turunen vid Helsingforspolisen.

- Man får inte heller glömma andra myndighetssamarbeten och Polisens interna samarbete, säger Turunen.

Djurskyddsförbundet: "En förutsättning för saklig utredning"

Kati Pulli, vd för Djurskyddsföreningarnas förbund SEY och veterinär, säger att beslutet är välkommet.

- SEY tar med glädje emot nyheten om djurrättsenheten. SEY har länge lyft fram behovet av att få specialiserade poliser och åklagare till Finland, säger Pulli.

Enligt Pulli är en skild enhet, eller åtminstone poliser med djurens rätt som enda syssla, en förutsättning för att brott mot djur ska kunna utredas sakligt och grundligt.

Källa STT, SEY