Hoppa till huvudinnehåll

Planerad flytande restaurang i Vasa oskyddad för hårda vindar – "Det är en risk man får ta"

Datorgrafik över ett förslag på en flytande terrasspaviljong i Inre hamen i Vasa.
Datorgrafik över ett förslag på en flytande terrasspaviljong i Inre hamen i Vasa. Datorgrafik över ett förslag på en flytande terrasspaviljong i Inre hamen i Vasa. Bild: Arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen Vasa,restauranger,inre hamnen vasa

Den planerade flytande restaurangen med tillhörande gästhamn i Inre hamnen i Vasa ligger väldigt oskyddat till för hårda vindar mellan nord och väst.

Den hårda stormen som drog över Österbotten natten till torsdagen slet loss en flytbrygga i inre hamnen och visar hur öppen plats inre hamnen är.

Christoffer Wiik som är en av företagarna bakom restaurangprojektet är medveten om problemet.

- Vi vill ju ha någon sorts vågbrytare, men det är en fråga för planeringen.

När det blåser på ordentligt behöver pontonen som restaurangen ska stå på vara ordentligt förankrad.

- Det är företagarens ansvar, säger Vasa stads tekniska direktör Markku Järvelä, som också gör klart att staden inte kommer att anlägga någon vågbrytare framför restaurangen.

Den sorts vågbrytare som skulle kunna användas på platsen är i så fall en sorts flytande vågbrytare, som till viss del kan dämpa vågorna som kan bli rätt stora på Stadsfjärden om vinden kan dra upp sjö ända från andra sidan Kråkfjärden.

Christoffer Wiik vill inte närmare diskutera restaurangprojektet i det här skedet, men kommenterar det utsatta läget med tanke på vädret så här:

- Det är företagarens risk.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten