Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Laura Birn om att göra filmen Tyhjiö på talkobasis och vad som förändrats efter metoo

Närbild på skådespelaren Laura Birn framför filmplanschen till Tyhjiö.
Laura Birn spelar skådespelaren Pihla i filmen Tyhjiö. Närbild på skådespelaren Laura Birn framför filmplanschen till Tyhjiö. Bild: Juha Kivioja / Yle Laura Birn,Film i Finland,filmer,Finska skådespelare

Dramakomedin Tyhjiö handlar om två skapande människor som försöker vara kreativa men drabbas av tvånget att lyckas. Skådespelaren Laura Birn spelar ena huvudrollen och pratar om karriär, #metoo och hur man gör film på talko.

Tyhjiö eller Tomhet handlar om paret Pihla och Eero, hon är skådespelare, han är författare. Pihlas karriär går strålande medan Eero inte skrivit en rad på fem år. Tyhjiö kunde sammanfattas som en tragikomisk berättelse om två kreativa och delvis ganska självupptagna människor som kämpar med sina egna förväntningar på vad framgång och lycka är.

Regissören och manusförfattaren Aleksi Salmenperä skulle egentligen göra en helt annan film men finansieringen misslyckades. Då bestämde han sig för att göra film ändå, en annorlunda film utanför de traditionella produktionsramarna.

Tyhjiö är därför gjord under ett par års tid vid sidan om andra jobbuppdrag. Salmenperä har bland annat under den här tiden också gjort filmerna Häiriötekijä (2015) och Jättiläinen (2016).

Då arbetet inleddes hade Salmenperä skrivit sex stycken scener till filmen, resten skrevs under årens lopp. Rollkaraktärerna skapade han tillsammans med skådespelarna Laura Birn och Tommi Korpela där de alla delade med sig av sina upplevelser och erfarenheter.

Skådespelarna Tommi Korpela och Laura Birn tillsammans med regissören Aleksi Salmenperä står framför filmplanschen till Tyhjiö.
Tommi Korpela, Laura Birn och regissören Aleksi Salmenperä Skådespelarna Tommi Korpela och Laura Birn tillsammans med regissören Aleksi Salmenperä står framför filmplanschen till Tyhjiö. Bild: Yle / Johanna Grönqvist Tommi Korpela,Laura Birn,Aleksi Salmenperä,Tyhjiö

— Vi började väldigt nära oss själva och försökte utforska vem Pihla och Eero kunde vara. På så vis var det här väldigt läckert och väldigt roligt. De allra pinsammaste berättelserna är ju de som är roligast och intressantast. Så vi har skrattat väldigt mycket.

— Jag uppskattar oerhört mycket Aleksi som regissör och Tommi som skådespelare, säger Birn. Vi hade genast från början ett stort förtroende för varandra som gjorde att det blev ett mycket lätt att testa gränserna och att samarbeta. Vi lade så att säga alla kort på bordet.

Filmen liknar regissören

Det är ändå bra att komma ihåg att Tyhjö är fiktion, så publiken ska inte bänka sig i biosalongen och förvänta sig en skildring av vem Laura Birn är genom att se filmen.

— Aleksi Salemperä har blandat ihop allt material han fått, men visst kan jag se saker jag känner igen från mig själv i alla karaktärer i filmen, säger Birn och börjar skratta.

Filmen är egentligen väldigt lik regissören och manusförfattaren Aleksi Salmenperä, tycker Birn.

— Aleksi har ett mycket mjukt och barmhärtigt sätt att se på världen och på människor. Och så har han självironi.

Filmen handlar om ett par där båda kämpar för att nå framgång. Men när den ena lyckas i karriären har den andra svårt att glädja sig. Och så kommer till råga på allt ännu ett barn in i bilden.

Eero brottas med en växande misstro gentemot sig själv medan Pihla inser att ingen tror på en ammande skådespelare.

Närbild på Pihla (Laura Birn) och Eero (Tommi Korpela) som sitter bredvid varandra i soffan och ser på tv.
Jonej, det är inte alltid lätt med två kreativa människor i samma rum. Närbild på Pihla (Laura Birn) och Eero (Tommi Korpela) som sitter bredvid varandra i soffan och ser på tv. Bild: Theofanis Kavvadas ©Bufo Laura Birn,Tommi Korpela,Tyhjiö

Tvivel vad gäller det egna skapande arbetet är nåt som Birn tror att de flesta skådespelare känner igen. Det är en slags vågrörelse förklarar hon. Ibland tycker man att man är jättebra och jättebegåvad och ibland känner man sig som en bluff.

— Själva skådespelaryrket handlar ju om att bli sedd. Det finns väl ingen skådespelare som spelar utan publik. Som skådespelare vill man att andra skall se på en och se på det man gör. Och där finns törsten efter framgång.

— Så jag hoppas och tror att den här filmen kommer att ge skådespelare och konstnärer överlag många skratt.

Hela världen en marknad för skådespelare

Tyhjiö skildrar hur Pihlas karriär tar fart, speciellt efter att hon får en ”riktig” roll i en utländsk produktion. Laura Birn har själv en imponerande karriär bakom sig, senast spelade hon en av huvudrollerna i den spännande dramathrillern Kääntöpiste och är aktuell i Netflix-serien The Innocents. Och i november kommer den finsk-mexikanska filmen Bayoneta. Jobberbjudanden kommer allt oftare från andra länder än i Finland.

— Just nu är det bra att vara nordisk skådespelare för omvärldens blickar är vända mot Norden. Här görs många intressanta filmer och tv-serier och det betyder att många även får upp ögonen för nordiska skådespelare.

— Finland är ett litet land så visst är det roligt om marknaden för en skådespelare växer och du kan få möjligheter att jobba i Sverige, Danmark eller England. Och visst är det också roligt att Jasper Pääkkönen fått göra film med regissören Spike Lee.

— I slutändan är ändå det jag söker och längtar efter bra manuskript eller filmskapare som har fantastiska idéer. Då spelar det ingen roll om jobberbjudandet kommer från Hollywood eller Finland.

Att jobba utomlands är inget självändamål, poängterar Birn. Det handlar alltid om att få jobba med nåt som man tror på och som man anar att kan bli nåt storslaget eller absurdt.

Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn) sitter bredvid varandra vid ett middagsbord.
Eero och Pihla på en ansträngd middagsbjudning hos Pihlas föräldrar. Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn) sitter bredvid varandra vid ett middagsbord. Bild: Heikki Färm ©Bufo Tommi Korpela,Laura Birn,Tyhjiö

Kan man få både och?

I Tyhjiö spelar Birn en skådespelare vars karriär utomlands tar fart samtidigt som hon blir gravid. I filmen finns två scener där kvinnliga skådespelarkolleger påpekar för Pihla att hon inte kan få både och, både familj och karriär. Då jag lite förvånat frågar om det faktiskt fortfarande är så för kvinnliga skådespelare börjar Birn skratta högt.

— Nåja, det där är nog manusförfattaren Salmenperäs lite tillspetsade åsikt. Jag har aldrig upplevt att mitt moderskap hindrat mig från att jobba med det jag velat.

Bildcollage från filmen Tyhjiö, olika bilder på Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn).
Tyhjiö pendlar mellan att vara svartvit och i färg. Bildcollage från filmen Tyhjiö, olika bilder på Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn). Bild: Peter Flinckenberg, Heikki Färm, Eki Halkka, Troll ©Bufo Tommi Korpela,Laura Birn,Tyhjiö

Filmindustrin efter #metoo

Under det senaste året har speciellt filmbranschen diskuterat sexuella trakasserier. Även i Finland har det framkommit trakasserier och osakligheter. Hur ser då Laura Birn på det gånga året. Har #metoo förändrat nåt?

— Jag tror världen har förändrats, det ser vi redan nu konkret i många produktionsbolag. När en ny produktion kör igång går man igenom reglerna för vad som gäller.

— Nu talar vi om problemen, fortsätter Birn, jag tror att människor nu har modet att tala mer öppet. #metoo har lett till att kvinnor är medvetna att vi har rätt att säga till om nåt händer. Det är heller inte längre vår skam utan skammen ligger hos den som trakasserar.

Närbild på Laura Birn i Tyhjiö-filmen.
I Tyhjiö får Pihla uppleva att en kvinnlig skådespelare kan stöta på oväntat motstånd. Närbild på Laura Birn i Tyhjiö-filmen. Bild: Peter Flinckenberg ©Bufo Laura Birn,Tyhjiö

Laura Birn menar också att vi lever i en tid där man mycket mer pratar om det utrymme som kvinnor har eller tar och de berättelser som görs. I kölvattnet av #metoo finns det helt enkelt en större medvetenhet.

— Även vi som skapar har insett att vi också skall fundera på vilka berättelser vi är med om att föra fram. Att vi lite modigare kunde ta plats och kräva eller säga att nu vill vi ha nåt annat, nu vill vi se mer av kvinnors berättelser.

Och Birn inte bara talar utan handlar också och har precis gjort kortfilmen Kaksi ruumista rannalla tillsammans med skådespelaren och regissören Anna Paavilainen. En film där de försöker fundera hur kvinnliga rollfigurer ser ut då de tar plats och utrymme där man normalt inte är van att se en kvinna ta plats. Skildra med vilken blick kvinnan ser på världen.

— Jag tror alltså att också filmskapare vaknat upp och insett att världen har förändrats och fortsätter att förändras.