Hoppa till huvudinnehåll

Skyddspolisen deltar i utredningen kring skärgårdsrazzian - materialets storlek motsvarar 800 bärbara datorer

Prostvik Resort i Nagu, en av Airiston Helmi - fastigheterna.
Prostvik Resort i Nagu, en av Airiston Helmis fastigheter. På onsdagen skulle en grupp besökare anlända till Prostvik men enligt Lehtikuva tvingades gruppen byta resmål, då ingen från Airiston Helmi svarat i telefon sedan veckoslutets razzia. Prostvik Resort i Nagu, en av Airiston Helmi - fastigheterna. Bild: Lehtikuva Airiston Helmi,Nagu,Prostvik Resort

Centralkriminalpolisens utredning av misstänkta penningtvätten, skattebedrägeriet och arbetsförsäkringsavgiftsbedrägeriet i Åbolands skärgård får en ovanlig extraresurs då Skyddspolisen går med i arbetet. Orsaken uppges vara behovet av stora resurser på grund av enorma mängder material.

Skyddspolisen meddelade om saken på torsdagsförmiddagen.

- En del av det material polisen har gått igenom är sådant att Skyddspolisens analys och tekniska sakkunskap behövs för genomgången. Våra sakkunniga bedömer ifall det beslagtagna materialet har kopplingar till Skyddspolisens verksamhetsområde, skriver man i ett pressmeddelande.

- Dessutom behövs stora resurser för genomgången av den exceptionella mängden material. Enbart det datatekniska materialet är enligt aktuell bedömning 100–200 terabyte.

200 terabyte är samma minneskapacitet som ungefär 800 normala bärbara datorer i dagens läge (dvs. om internminnet är 256 GB).

I husrannsakningarna i fastigheter, som enligt en poliskälla är kopplade till bolaget Airiston Helmi, beslagtogs bland annat tre miljoner euro.

Två personer häktades i samband med razzian.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes