Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland blir fotbollens EM-värd år 2024 – slog Turkiet i omröstningen

Fotbollsstadion i Munchen.
Münchens fotbollsstadion. Fotbollsstadion i Munchen. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Europamästerskapet i fotboll,fotboll,stadion

Tyskland kommer att arrangera fotbolls-EM om sex år. Enligt Uefas rapport var Tysklands ansökan klart bättre än den andra kandidaten Turkiets.

Fotbolls-EM 2024 kommer att spelas i Tyskland. Uefa presenterade sitt beslut om den kommande EM-värden på torsdagen.

Det slutliga valet gick mellan Tyskland och Turkiet. I Uefas rapport som publicerades förra veckan hade Tysklands ansökan fått ett betydligt bättre mottagande än konkurrentens.

I Tysklands fördel räknades bland annat tävlingsplatserna, alla tio stadion som presenterades som kommande EM-arenor existerar redan och är dessutom i bra skick. Också den tyska infrastrukturen med transport- och inkvarteringsmöjligheter fick ett högt betyg.

Kort med Tysklands namn.
Uefa presenterade beslutet i sitt huvudkvarter i Nyon i Schweiz. Kort med Tysklands namn. Europamästerskapet i fotboll

Pluspoäng blev det också för att det i Tyskland inte skulle finns begränsningar på att göra reklam för alkohol, tobak eller vadslagning. Det politiska landskapet är också stabilare än i Turkiet, vilket hörde till nyckelkategorierna i Uefas rapport.

Den enda kategorin där Turkiet slog Tyskland var pengar. Den turkiska staten skulle bland annat ha bundit sig till att betala hyran för alla spel- och träningsarenor.

Beslutet fattades genom en sluten omröstning av Uefas 16 styrelseledamöter som kommer från olika länder. Tolv röstade på Tyskland och fyra på Turkiet.

Senast som ett stort mästerskap arrangerades i Tyskland var VM 2006 och den enda gången som ett Europamästerskap har spelats på tysk mark var 1988 då EM-guldet avgjordes i Västtyskland.

Före det blir dags för EM i Tyskland 2024 kommer turneringen att arrangeras år 2020 i totalt tolv olika länder. Också då spelas det i Tyskland då München är en av matchorterna.

Läs också