Hoppa till huvudinnehåll

De magra EM-framgångarna tog ut sin rätt – Jorma Kemppainen avgår, friidrottsförbundet söker ersättare

Friidrottsförbundets ex-träningschef Jorma Kemppainen.
EM i Berlin i somras blev Kemppainens sista mästerskapsuppdrag som chefstränare för friidrottsförbundet. Friidrottsförbundets ex-träningschef Jorma Kemppainen. Bild: Lehtikuva friidrott,idrott,Europamästerskapen i friidrott,Jorma kemppainen

Jorma Kemppainen har gjort sitt som träningschef för det finska friidrottsförbundet. Nu väntar istället andra arbetsuppgifter inom förbundet, som nu genom öppen ansökan söker en efterträdare.

Under den gångna säsongen gjorde Finland sitt genom tiderna sämsta EM då man blev helt utan medaljer och endast kammade hem två poängplatser.

Detta ledde till diskussioner om stämningen i friidrottslandslaget, Kemppainens framtid på sin post samt den finländska friidrottens välmående.

Nu står det klart att Jorma Kemppainen inte fortsätter som träningschef för det finländska friidrottsförbundet.

Kemppainen avgår och får istället nya arbetsuppgifter inom förbundet. Tanken är att en efterträdare ska hittas genom öppen ansökan.

– Kemppainen kom in i uppgiften som träningschef i ett utmanande läge efter EM i Helsingfors. Som träningschef har han lett många betydande förnyelser. Det är bra att Kemppainens erfarenhet finns till förbundets förfogande även i framtiden, säger förbundets ordförande Vesa Harmaankorpi i ett pressmeddelande.

– En ny person för uppgiften utses under hösten, bekräftar Harmaankorpi.

Läs mera:

Tommi Holttinen hoppar stav.

Bortglömd glädje och laganda – träningschefen stiger inte åt sidan efter alla tiders bottennapp: ”Jag har idrottarnas förtroende”

Träningschef Jorma Kemppainen har inga planer på att avgå efter ett tredje friidrottsmästerskap i följd utan finländska medaljer. Kemppainen tror inte laganda spelar en central roll i EM, men Karin Storbacka betonar gemenskapens betydelse. Glädje och fokus utesluter inte varandra, säger hon.

Läs mera:

Kristiina Mäkelä i EM i Berlin.

Dålig laganda under EM oroar landslagsfriidrottarna – ”Jag hade osäkra människor i min närhet”

Finland blev i år för första gången i mannaminne utan en medalj i EM i friidrott. Landslagsstjärnorna efterlyser nu satsningar på att höja lagandan i samband med stortävlingar. Den mentala biten har en enorm betydelse, säger trestegshopparen Kristiina Mäkelä.

Läs mera:

Jenni Kangas med Janne Isakssons kolumnvinjett.

Kolumn: Vansinnigt medaljmål av förbund som skapar otrygghet – men hur klarade sig egentligen finländarna i Berlin?

Trots den uteblivna framgången har friidrotts-EM varit långt ifrån en blåvit katastrof sett till förutsättningarna. Över 60 procent av finländarna klarade sig bättre än deras statistikplacering. Den kollektiva nivån är helt enkelt för låg – och förändring behövs, skriver Yle Sportens Janne Isaksson från Berlin.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport