Hoppa till huvudinnehåll

IS: Ligaklubb misstänkte kokainanvändning bland spelare

Spelare kommer in på isen
arkivbild Spelare kommer in på isen Bild: Tomi Hänninen ishockey

Våren 2017 kontaktade en person från en ligaklubb ishockeyligans ledning eftersom man misstänkte att det förekom bruk av kokain bland spelare rapporterar Ilta-Sanomat. Enligt personen förekommer det bruk av kokain bland spelare på flera ligaorter.

I onsdags rapporterade MTV att polisinrättningen i Inre Finland utreder en stor kokainhärva. 23 personer är misstänkta varav en av dessa spelar ishockey i NHL. Nu skriver också tidningen Ilta-Sanomat att det har funnits misstankar om att spelare i ishockeyligan använt kokain.

Enligt tidningen kontaktade en person i en ligaklubb våren 2017 ledningen för ishockeyligan med ett tydligt budskap. Från klubbens håll misstänkte man att några av spelarna i laget använde kokain.

– Direkt då vi började misstänka att spelare använde kokain så inledde vi en utredning. Vi fick aldrig några faktiska bevis och därför gjorde vi inte någon polisanmälan. Det är sant att vi kontaktade ligans ledning och informerade om saken.

Enligt personen ska ändå en del av spelarna i praktiken erkänt att så här är fallet.

– Jag vill inte berätta namnen på spelarna, dels på grund av deras rättsskydd och dels för att det inte handlar om bara en klubb. Enligt den information jag har så används kokain på flera ligaorter, det är den tuffa sanningen och jag befarar att vi kommer att få en kokainbomb i ligan, säger personen till Ilta-Sanomat.

Kallioniemi: Vet inte om ett enda fall där polisen ingripit

Ishockeyligans verkställande direkt Riku Kallioniemi säger att man de senaste åren inte fått någon information om att polisen skulle undersöka om spelare gjort sig skyldiga till drogbrott.

– Under min tid vet jag inte om ett enda fall där polisen skulle ha ingripit. Om vi skulle få sådan information så skulle vi reagera omedelbart. Vi har metoder att följa om spelare behöver hjälp, säger han.

Spelarföreningens ordförande Jarmo Saarela bekräftar också för Yle att man fick information av ligan gällande användning av kokain under våren 2017.

– Vi hade en diskussion och efter en vecka så lugnade det hela ner sig. Då fick jag en känsla av att det inte kunde vara sant men förmodligen finns det något där under ytan, säger han.

Texten uppdaterad 28.9 klockan 10.45 med citat av Jarmo Saarela.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport