Hoppa till huvudinnehåll

Justitieutskottet röstade: Brett Kavanaugh fick majoritet, men kaos kring FBI-utredning

Sex bildler av Brett Kavanaugh under argt vittnesmål i senaten.
Sex bilder från torsdagens utfrågning visar en arg Brett Kavanaugh. Sex bildler av Brett Kavanaugh under argt vittnesmål i senaten. Bild: AFP / Lehtikuva Brett Kavanaugh,USA:s högsta domstol,vrede,förhör,ansiktet

Brett Kavanaugh har tagit ett steg närmare domarposten i Högsta domstolen. Senatens justitieutskott har röstat för hans utnämning, med knapp majoritet. Mötet upplöstes i kaos.

Beslutet om att rösta redan idag togs efter en jämn omröstning i utskottet. Samtidigt beslöt man att inte höra fler vittnen.

Senator Jeff Flake, som var den osäkra republikanen, föreslog plötsligt att man skulle ge FBI en vecka för att utreda anklagelserna. Flera demokrater hann ge sitt stöd innan ordföranden avslutade mötet plötsligt, med hänvisning till en tvåtimmars-regel.

Efter omröstningen i utskottet ska frågan avgöras i senaten. Om gruppordförandena tillåter, skjuts beslutet upp med en vecka för att möjliggöra FBI-utredningen.

Stor splittring

Frågan har skapat stor splittring mellan demokrater och republikaner. Republikanerna håller på att få en konservativ majoritet i högsta domstolen.

Den republikanska senatorn Chuck Grassley lyssnar till sin demokratiska motpart Senator Dianna Feinstein.
Den republikanska senatorn Chuck Grassley lyssnar till sin demokratiska motpart senator Dianna Feinstein. Den republikanska senatorn Chuck Grassley lyssnar till sin demokratiska motpart Senator Dianna Feinstein. Chuck Grassley

Gårdagens vittnesmål från Christine Blasey Ford betecknades som starkt och autentiskt. Hon var samlad, detaljrik och övertygande.

Men demokraterna får fortfarande stark kritik för att dra upp hennes avslöjande i elfte timmen, för att fördröja processen.

Hätskt mot demokraterna

Både de republikanska utskottsmedlemmarna och Kavanaugh kom med hätska utfall mot demokraterna. Det fortsatte idag.

Demokraterna anklagas för att inte sky några medel för att skjuta upp utnämningen tills man igen hoppas ha majoritet i kongressen, och kanske presidentposten.

På samma sätt gjorde republikanerna under president Obamas sista år vid makten.

Minskande stöd

Stödet för Brett Kavanaugh har minskat bland det amerikanska folket efter torsdagens utfrågning i senaten.

Det amerikanska advokatsamfundet stödde tidigare Kavanaugh. Efter utfrågningen meddelade samfundets ordförande att han rekommenderar ett uppehåll i processen.

Man kräver att FBI får göra nödvändiga utredningar. Flera kvinnor har trätt fram och berättat om Kavanaughs beteende under studietiden.

Utdrag ut Kavanaughs "High School Yearbook" som förevisas för justitieutskottet.
Utdrag ut Kavanaughs "High School Yearbook" som förevisas för justitieutskottet. Utdrag ut Kavanaughs "High School Yearbook" som förevisas för justitieutskottet. Brett Kavanaugh

Utfrågningen visade en temperamentsfull, bitter man med stort hat till vänstern i USA som försöker hindra honom från att bli domare i högsta domstolen.

"FBI kan inte göra mer"

Utfrågningen visade att åtminstone Kavanaugh inte vill ha någon FBI-utredning. Demokraterna pressade honom upprepade gånger på den punkten.

Kavanaugh hänvisade till att FBI har gjort flera utredningar om honom i samband med olika utnämningar. Inga påståenden om sexuella trakasserier har någonsin kommit fram den vägen.

Men i medierna träder kvinnor fram för att bekräfta ett beteende som inte passar en domare. Även om det var över 30 år sedan, anses det visa på dåligt omdöme och att han har ljugit.

Flake har bestämt sig - trots hissincident

Det finns några osäkra röster bland de etthundra senatorerna.
Några republikaner kan tveka kring Kavanaughs syn på abort och kvinnors rättigheter.

Men det finns också några demokrater som ser sig tvungna att rösta med Trump, för att säkra återval i sina delstater.

Jeff Flake omhuldas av kvinnor i hissen på väg till justitieutskottets möte
Jeff Flake omges av kvinnor i hissen på väg till justitieutskottets möte. Jeff Flake omhuldas av kvinnor i hissen på väg till justitieutskottets möte Jeff Flake,USA

Jeff Flake har varit den mest kritiska republikanen. Han anses våga ställa sig upp mot president Trump eftersom han inte söker återval. Nu röstade han för Kavanaugh, med ett försök att ändå skjuta upp den slutliga omröstningen med en vecka.

Flake fångades i hissen av några upprörda kvinnor som berättade om egna våldtäktsupplevelser. De krävde att han tar kvinnornas berättelser på allvar. En klart förlägen Flake fortsatte hissresan till utskottsmötet utan kommentarer.

Artikeln har uppdaterats med resultat av justitieutskottets omröstning.