Hoppa till huvudinnehåll

Merkel och Erdoğan efterlyser samarbete - men har olika åsikt om mycket

Angela Merkel och Recep Tyyip Erdoğan
Angela Merkel och Recep Tyyip Erdoğan Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel,Recep Tayyip Erdogan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan betonar båda vikten av samarbete och viljan att förbättra den spända relationen mellan länderna.

De båda Natoallierade länderna har drabbat samman på olika fronter under de senaste åren.

Tyskland är en av de starkaste kritikerna av Erdoğans politik, en politik som ofta innefattar tillslag mot journalister, akademiker och politiska motståndare.

Erdoğan befinner sig på besök i Tyskland, och han och Merkel höll i dag en gemensam presskonferens i Berlin.

Merkel kräver att gripna tyskar friges

Angela Merkel pressade Erdoğan angående tyskar som greps i samband med kuppförsöket i Turkiet 2016. Gripandena har varit ett av många irritationsmoment i de tysk-turkiska relationerna.

Enligt tyska uppgifter greps sammanlagt 35 tyskar av politiska skäl. De mest betydelsefulla personerna har frigetts men fem personer är fortfarande frihetsberövade.

Merkel sade att hon har utövat press på Turkiet i ärendet och att hon tänker fortsätta med det så att frågan kan lösas så snabbt som möjligt.

Enligt Merkel finns det ett gemensamt strategiskt intresse för goda relationer mellan länderna. Hon tillade dock att "...då det gäller hur ett demokratiskt, fritt och öppet samhälle ser ut så finns det också djupa... motsättningar."

Erdogan: Utlämna Gülens anhängare

President Erdoğan uppmanade för sin del Tyskland att utlämna "hundratals anhängare" till den religiösa ledaren Fethullah Gülen.

Erdoğan efterlyser också information om Gülens nätverk som han beskriver som en terroristorganisation. Edrogan anklagar Gülen för att stå bakom kuppförsöket 2016.

Merkel sade att Tyskland ser allvarligt på saken men att det behövs mera bevis för påståendena om att Gülens rörelse kan klassas som en terroristorganisation.

Erdoğan sade att han förväntar sig ett tätare samarbete med Tyskland mot "terroristgrupper" som kurdiska rebeller och personer som är kopplade till den misslyckade kuppen 2016.

Merkel: Tyskland, Ryssland, Turkiet och Frankrike planerar ett möte om Syrien

Angela Merkel meddelade också att Tyskland, Ryssland, Turkiet och Frankrike planerar att i oktober hålla ett möte om läget i det krigshärjade Syrien.

Mötet skulle fokusera på regionen Idlib som rebellerna fortfarande har kontroll över.

- Alla vi presidenter stöder ett dylikt fyrpartsmöte eftersom situationen i Syrien fortfarande är så fragil, sade Merkel.

Viktigt för Erdoğan

För Erdoğan är det viktigt att förbättra relationerna med Europas största ekonomi och säkerställa investeringar som kan stärka Turkiets haltande ekonomi.

Inför besöket har han också fört fram att Turkiet och Tyskland måste arbeta tillsammans för att undvika ett handelskrig med USA.

Läs mera:

En impopulär president på charmoffensiv – Erdoğan besöker Tyskland

När den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan idag kommer till Tyskland handlar det om ett statsbesök som väcker känslor. Under de senaste åren har presidenten själv varit den som har bidragit mest till de allt sämre relationerna länderna emellan, men idag är tonen betydligt mildare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes