Hoppa till huvudinnehåll

Strömavbrott ledde till avbrott i studentexamensprovet i Karis-Billnäs gymnasium

Skolelever går in i en skolbyggnad. Nära ingången står en lönn med höstgula löv.
Skolelever går in i en skolbyggnad. Nära ingången står en lönn med höstgula löv. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,Västnyland,skolor (läroinrättningar),karis-billnäs gymnasium

Ett strömavbrott ledde till att det digitala studentexamensprovet avbröts i Karis-Billnäs gymnasium på torsdagen (27.9). Det handlade om provet i det andra inhemska språket.

Totalt 41 av skolans elever deltog i studentexamensprovet i finska, men endast 15 satt kvar i salen när det första i en serie strömavbrott inträffade klockan 12.46.

- Eleverna ombads stänga av sina maskiner, och sedan startade vi om servern, säger finsklärare Mikaela Malmberg.

Skolan kontaktade studentexamensnämnden genast när strömavbrottet inträffade.

Knäpptyst kaffepaus

- Under pausen fick eleverna sträcka på sig och vi bjöd på kaffe. Men alla måste vara tysta, och eleverna fick inte heller skriva något på sina anteckningspapper, säger Malmberg.

Avbrottet varade i en timme varefter provet kunde återupptas. Eleverna kompenserades med extra tid och de skulle ha kunnat fortsätta skriva fram till klockan 16.

- Men den sista eleven lämnade salen redan klockan 15.15.

Samtidigt skrev fem av finskspråkiga Karjaan lukios elever provet i svenska. Även det provet pausades på grund av strömavbrottet.

Rektor Asta Holmström säger till tidningen Länsi-Uusimaa att skolan inte har något egen generator, eftersom strömavbrott är så sällsynta.

Tidningen Länsi-Uusimaa var först med nyheten. (Bakom betalmur)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland