Hoppa till huvudinnehåll

”Utan Kitty skulle jag vara ganska ensam” – frivilligarbetet i Borgå söker nya vägar på nätet

Två vänner sitter tillsammans.
Gun-Lis Liljeberg och Kitty Långström. Två vänner sitter tillsammans. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Gun-Lis Liljeberg och Kitty Långström

Via webbplatsen frivilligarbete.fi förenas allt fler människor, både de som behöver hjälp och de som vill hjälpa till. Ett tjugotal uppdrag i Borgå finns för tillfället listade på sidan.

Ett ljust moln av skratt och glatt samtal svävar över bordet i Gun-Lis Liljebergs vardagsrum. Gun-Lis och vännen Kitty Långström får tillvaron att lyfta för en stund.

- När Kitty kom på besök första gången var det som om vi hade känt varandra i hundra år. Det var helt perfekt. Vi har roligt och skrattar så att tårarna rinner.

Kitty Långström hälsar på hos sin vän i Vårberga en gång i veckan. Det har hon gjort de senaste fem åren. Hon har jobbat som frivillig för Röda Korsets väntjänst sedan 2000.

- Det var en härlig människa som öppnade dörren när jag ringde på. Jag får precis lika mycket ut av våra träffar som Gun-Lis, säger Kitty.

Två vänner sitter tillsammans.
Två vänner sitter tillsammans. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt

- Usch vad hon skryter, inflikar Gun-Lis. Ibland när det har varit något sorgligt har vi också kunnat fälla någon tår tillsammans, för livet är inte bara sol och sång varje dag.

- Vi förbättrar världen, talar om politik, tv-program, våra liv och precis vad som helst. Vi har helt enkelt roligt hela tiden, säger Kitty.

I Borgå har omkring 200 personer fått en vän genom Röda Korset, staden eller församlingarna.

Katt- och hundbesök till Majbergets servicehem― Frivilligarbete.fi

Petra Bärlund-Hämäläinen jobbar som Borgå stads koordinator för frivilligt arbete. Hon har precis varit på hembesök och sammanfört fyra nya vänpar.

- Antalet vänner har minskat en aning och det har blivit lite svårare att värva nya, säger hon. Människor ställer hellre upp för kortare, mera projektbaserade uppdrag och frivilliga insatser.

Petra Bärlund-Hämäläinen.
Petra Bärlund-Hämäläinen. Petra Bärlund-Hämäläinen. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,petra bärlund-hämäläinen

Sådana uppdrag sätter hon ut på webbplatsen frivilligarbete.fi. Den nyaste versionen finns än så länge endast på finska.

- Vi har en väldigt bra erfarenhet av nätet. Under två år har våra postningar fått tiotusentals visningar och cirka 250 personer har anmält sig som frivilliga.

75-årig dam på landsbygden väster om Borgå centrum önskar sällskap― Frivilligarbete.fi

För tillfället finns ett tjugotal uppdrag listade på webbplatsen.

- Mest handlar det om snabba engångsinsatser. Till exempel söker stadens servicehus efter djurbesök. Vi har tidigare fått mängder av hundar, katter, hästar och ponnyn att hälsa på.

Enligt Petra Bärlund-Hämäläinen går det bra att när som helst anmäla sitt intresse för frivilligt arbete.

Två vänner sitter tillsammans.
Två vänner sitter tillsammans. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Gun-Lis Liljeberg och Kitty Långström

Tanken är att Kitty Långströms och Gun-Lis Liljebergs vänträff ska ta cirka en och en halv timme. Men …

- Den tiden överskrider vi otroligt ofta. Hon kan ibland vara fyra timmar här hos mig, säger Gun-Lis. Och hela tiden snarvlar vi. Våra kemier passar så bra ihop.

Stöd mental- och rusvårdsarbete genom att baka― Frivilligarbete.fi

Att som 80-plussare leva utan en vän som Kitty är så gott som otänkbart för Gun-Lis Liljeberg.

- Utan henne skulle jag vara ganska ensam. Jag har svårt att röra mig och sitter här hemma alla dagar.

De två vännerna har ännu saker att diskutera.

- Vi ska sitta här en stund och avhandla mitt besök till pandorna i Etseri, säger Kitty Långström. Jag var där på veckoslutet och såg Lumi och Pyry.

Två vänner sitter tillsammans.
Två vänner sitter tillsammans. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Gun-Lis Liljeberg och Kitty Långström