Hoppa till huvudinnehåll

Färgpulver och målarfärg mot polisen i Barcelona

Polisen i Barcelona besprutades med färg av olika kulörer under sammanstötningar med katalanska självständighetsivrare på lördagen.

Oroligheterna började då en grupp separatister försökte angripa en demonstration som hölls av den nationella spanska polisen.

De nationella poliserna krävde att få lika mycket betalt som den regionala katalanska polisen.

Den katalanska polisen stoppade separatisterna från att angripa demonstrationen och blev samtidigt angripen med färgpulver och målarfärg.

Demonstranter i Barcelona.
Demonstranter i Barcelona. Bild: EPA-EFE/MARTA PEREZ Katalonien,Barcelona,Spanien,självständighet,Upplopp,kravaller,polisen

Barcelonas borgmästare Ada Colau vädjade om lugn.

- Den här staden har alltid försvarat allas rätt till yttrandefrihet, sade hon i lokalradion.

Stämningarna i Katalonien har blivit allt spändare inför den första oktober, som är årsdagen av folkomröstningen om självständighet.

Centralregeringen i Madrid betraktade folkomröstningen som olaglig, och den nationella spanska polisen ingrep mot valförrättningen med hård hand.

De ledande politikerna med regionpresidenten Carles Puigdemont i spetsen flydde landet och det autonoma Katalonien placerades under direktstyre från Madrid.

Befolkningen i Katalonien är ungefär jämnt splittrad mellan anhängare och motståndare till självständighet, enligt opinionsmätningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes