Hoppa till huvudinnehåll

FBI ska utreda anklagelserna mot Kavanaugh – Trump har gett sitt godkännande till utredningen

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh Bild: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL Brett Kavanaugh,Christine Blasey Ford,USA:s senat

FBI kommer trots allt att reda ut anklagelserna om Brett Kavanaughs sexuella trakasserier. Kavanaugh är nominerad för att bli domare i USA:s högsta domstol.

Det var president Donald Trump som beordrade att anklagelserna mot Kavanaugh ska utredas, efter att senatens nomineringskommitté hade önskat att Trump skulle beordra ytterligare en bakgrundskoll.

FBI:s utredning får inte räcka längre än en vecka.

Den konservativa domaren Kavanaugh är Trumps kandidat för USA:s högsta domstol.

Under den process som föregår att en ny domare väljs till domstolen har det kommit fram vittnesmål av flera kvinnor om att Kavanaugh har trakasserat dem sexuellt.

Han anklagas också för att ha varit med och förgripit sig på Christine Blasey Ford som vittnade i senaten under ed om händelserna. Också Kavanaugh vittnade under ed om att han aldrig har behandlat en kvinna illa.

Källor: BBC, The New York Times, CNN

Läs mera:

Justitieutskottet röstade: Brett Kavanaugh fick majoritet, men kaos kring FBI-utredning

Den amerikanska senatens justitieutskott har röstat om utnämningen av Brett Kavanaugh till Högsta domstolen. Republikanernas majoritet höll till slut.

Den republikanska senatorn Jeff Flake röstade för Kavanaugh, trots tidigare tvivel. Men han skapade stort kaos vid mötet som abrupt avslutades.