Hoppa till huvudinnehåll

Flera hundra döda efter tsunami i Indonesien

Indonesiska räddningsarbetare inspekterar dödsoffer efter tsunamin i Palu.
Indonesiska räddningsarbetare inspekterar dödsoffer efter tsunamin. Indonesiska räddningsarbetare inspekterar dödsoffer efter tsunamin i Palu. Tsunami (band),jordbävningar,Indonesien,naturkatastrofer

Fredagens tsunami i Indonesien rapporteras på söndag morgon ha krävt åtminsone 832 dödsoffer.

Hundratals personer har skadats i Palu och tusentals bostadshus och byggnader har skadats eller förstörts. Palu har 380 000 invånare.

Den indonesiska katastrofmyndigheten är också oroad över hur det har gått för de tiotals eller hundratals personer som höll på och förberedde en festival som skulle ha kört igång på fredag kväll.

Tsunamin orsakades av en jordbävning av magnituden 7,5. Skalvets epicentrum fanns utanför Sulawesis kust på tio kilometers djup, cirka 80 kilometer norr om Palu.

Skadade vårdas utanför ett sjukhus i staden Palu i indonesien.
Skadade vårdas utanför ett sjukhus i staden Palu Skadade vårdas utanför ett sjukhus i staden Palu i indonesien. Bild: AFP / Lehtikuva Tsunami (band),Indonesien

Uppgifterna om höjden på tsunamin varierar mellan 1,5 och 3 meter. Nyhetsbyrån Reuters beskriver vågorna som upp till sex meter höga.

Det är enligt Nationalencyklopedin svårt att se en tsunami när den är ute till havs, men när vattenmassorna når land kan vågen bli väldigt hög. Det beror på att vattnet bromsas upp och pressas ihop på en mindre yta.

Större bro förstördes

I den närbelägna staden Donggala med närmare 300 000 invånare förstörde vattenmassorna en bro som beskrivs som stor.

Det finns ont om uppgifter om läget i Donggala som ligger närmare skalvets epicentrum. Jan Gelfand som arbetar vid Internationella röda korset i Jakarta anser att brister på information om läget i Donggala är extremt oroväckande.

Tsunamivarning gavs och hävdes

Indonesiens meteorologiska och geofysiska institut BMKG utfärdade en tsunamivarning efter skalvet och hävde varningen 34 minuter senare. På sociala medier har man frågat sig om varningen hävdes för tidigt.

BMKG säger att tsunamivarningen hävdes eftersom data från den närmaste sensorn, cirka 200 kilometer från Palu, visade att havsvattennivån höjdes med bara 2,5 centimeter, vilket inte förklarar tsunamivågorna i Palu.

En chef vid BMKG bedömer på basis av videor på sociala medier att tsunamin redan hade inträffat när varningen hävdes.

Katastrofmyndighetens talesman Sutopo Purwo Nugroho säger att tsunamin hade en hastighet på 800 kilometer i timmen. Därmed skulle tsunamin ha avverkat sträckan på 80 kilometer från epicentrum till Palu på en tiondels timme, det vill säga sex minuter.

Närmare kusten blir tsunamier långsammare, mindre än 80 kilometer i timmen enligt Wikipedia.

Videomaterial som har spritts på sociala medier visar hur människor flyr i panik undan vattenmassorna, och hur byggnader kollapsar. En av de byggnaderna som drabbades av tsunamin var också den lokala moskén.

Katastrofmyndighetens talesman har twittrat en video som visar hur en tsunamivåg väller in över stranden.

Indonesien har under augusti drabbats av en serie av jordbävningar. Den värsta drabbade ön Lombok, och den femte augusti dog över 460 personer på grund av en jordbävning.

Jordbävningar är rätt vanliga i Indonesien i och med att Indonesien ligger i eldringen som sträcker sig runt Stilla havet. I eldringen finns över 450 vulkaner, och där förekommer också största delen av alla jordskalv i världen.

Indonesien drabbades svårt 2004

Cirka 230 000 människor miste livet i tsunamikatastrofen den 26 december 2004. I Indonesien krävde naturkatastrofen 168 000 dödsoffer.

År 2010 miste 430 människor livet då den indonesiska ön Sumatra drabbades av en tsunami som orsakades av ett jordskalv.

Källor: Reuters, AFP, BBC, NE.se, Wikipedia

Artikeln uppdateras kontinuerligt.