Hoppa till huvudinnehåll

Hälften av oss får fortfarande inte vara med - så diskrimineras världens kvinnor i lag med hänvisning till "heder, skam och beskydd"

Kvinnor demonstrerar i samband med den internationella kvinnodagen i Dhaka, Bangladesh 8.3.2017. Demonstranterna kräver jämställdhet i arbetslivet, trygghet och rättvisa löner.
Kvinnor demonstrerar i samband med den internationella kvinnodagen i Dhaka, Bangladesh 8.3.2017. Demonstranterna kräver jämställdhet i arbetslivet, trygghet och rättvisa löner. Kvinnor demonstrerar i samband med den internationella kvinnodagen i Dhaka, Bangladesh 8.3.2017. Demonstranterna kräver jämställdhet i arbetslivet, trygghet och rättvisa löner. Bild: EPA/ABIR ABDULLAH kvinnor,Kvinnokamp,Bangladesh,internationella kvinnodagen

Det finns länder där vissa jobb, enligt lagen, inte är lämpliga för kvinnor - och det finns lagar som säger att kvinnor inte är lika goda vittnen som män. I dag drar dessutom en konservativ våg över många länder.

"Kvinnan måste beskyddas"

Det är en motivering till varför kvinnor diskrimineras i arbetslivet på olika håll i världen.

Svetlana ville arbeta som styrman men fick inte, för att hon är kvinna. Efter åratal och otaliga rättsinstanser fick hon rätt. Jobbet fick hon ändå inte.

Historien om Svetlana är bara ett exempel.

Svetlana studerade navigation i Ryssland, fick sparken på grund av sitt kön och kämpade mot rättssystemet - förgäves

 • Svetlana Medvedeva studerade navigation i Ryssland. Hon fick en examen som gav henne rätten att arbeta som navigationsansvarig.
 • Hon sökte arbete som styrman på ett fartyg och fick jobbet.
 • Senare informerades hon om att hon inte fick arbeta som styrman eftersom den ryska förordningen nr. 162 stipulerar att styrmansjobbet hör till de 456 arbeten som anses vara för betungande, skadliga eller farliga för kvinnor.
 • Medvedeva ställde företaget inför rätta med hänvisning till Rysslands stadganden om jämställdhet.
 • Rättsinstansen lade ner hennes fall med motiveringen att förordningen existerar för att kvinnans reproduktiva hälsa ska skyddas.
 • Medvedeva överklagade men hennes överklagan avslogs.
 • Hon överklagade vidare till en högre domstol - kassationsdomstolen. Inte heller där fick hennes överklagan stöd.
 • Därefter förde hon sitt fall till FN:s kommitté för avskaffande av diskriminering av kvinnor. (Committee on the Elimination of Discrimination against Women, CEDAW).
 • Kommittén konstaterade att Medvedeva hade diskriminerats på grund av sitt kön.
 • Efter det här beslutet - fem år efter att hennes fall började behandlas i rätten - förde Medvedeva än en gång fallet till tingsrätten i Ryssland.
 • I september 2017 konstaterade den ryska domstolen att Medvedeva faktiskt hade blivit diskriminerad.
 • Domstolen gav dock inte företaget order om att anställa henne.
 • Och förbudet mot kvinnliga styrmän är fortfarande i kraft.

Källa: Women, Business and the Law 2018

Samhället utvecklas inte om inte alla får vara med

Inget samhälle kan utvecklas och nå sin fulla potential om hälften av befolkningen blir åsidosatt. Både män och kvinnor måste involveras.

Att stärka kvinnors ställning och rättigheter är det effektivaste sättet att främja välmående och ekonomisk utveckling - och ändå utgör själva lagstiftningen fortfarande ett hinder för utveckling i många länder.

- Orättvisa kan kulminera i viktiga frågor om abort och sexuella rättigheter - men det handlar om större saker, säger Elina Nikulainen, t.f. verksamhetsledare vid UN Women Finland.

Nikulainen konstaterar att rätten till abort för kvinnor nyligen fick ett bakslag i Argentina - medan kvinnorna i Irland har lyckats få större frihet i abortfrågan.

- Abortfrågan speglar en allmän inställning till jämställdhetsfrågor i vårt samhälle. I dag kan man se tecken på "Backlash" - det går bakåt. Konservativa krafter har satt sig i rörelse.

Enligt Nikulainen syns det här överallt i världen, och hon ger valet av Donald Trump som ett exempel.

- Också i Europa blir värderingarna mer traditionella - och i Östeuropa finns det en klart konservativ våg.

Lagliga begränsningar av kvinnors rättigheter
Kvinnor får inteAntal länder
Ansöka om pass37
Välja boningsort31
Leda hushållet31
Skaffa jobb utan lov18
Resa utanför hemmet17
Ansöka om ID-kort11
Resa utomlands6
Registrera ett företag 4
Öppna ett bankkonto3
Signera ett kontrakt1

Källa: Women, Business and the Law database

Världsbankens forskningsrapport Women, Business and the Law 2018 presenterar de hinder som kvinnor stöter på runt om i världen. Rapporten listar kvinnors möjligheter att ha tillgång till institutioner, beviljas kredit, ha rätt till egendom, sporras till arbete och gå till domstol.

Se här vilka länder som har de mest kvinnodiskriminerande lagarna:

En kvinna får inte ansöka om pass:
Afghanistan; Algeriet; Bahrain; Barbados; Belize; Benin; Botswana; Kamerun; Kongo, Cypern; Dominikanska Republiken; Egypten; Fiji; Gabon; Grenada; Guyana; Haiti; Iran, Jordanien; Malawi; Mali; Myanmar; Nigeria; Oman; Pakistan; Filippinerna; Samoa; Saudiarabien; Seychellerna; Salomonöarna; Saint Vincent och Grenadinerna; Sudan; Trinidad och Tobago; Uganda; Förenade Arabemiraten; Yemen; Zambia

En kvinna får inte välja boningsort:
Afghanistan; Bahrain; Benin; Brunei; Burkina Faso; Kamerun; Centralafrikanska republiken; Tchad; Komorerna; Kongo; Ekvatorialguinea; Gabon; Guinea; Guinea-Bissau; Haiti; Iran, Irak; Jordan; Kuwait; Malaysia; Mali; Niger; Oman; Qatar; Saudiarabien; Senegal; Sudan; Syrien; Förenade Arabemiraten; Västbanken och Gaza; Yemen

En kvinna får inte leda hushållet:
Bahrain; Burundi; Kamerun; Centralafrikanska republiken; Tchad; Chile; Komorerna; Demokratiska republiken Kongo; Kongo; Djibouti; Gabon; Guinea; Guinea-Bissau; Indonesien; Iran; Irak; Jordanien; Libyen; Madagaskar; Mali; Mauretanien; Marocko; Niger; Oman; San Marino; Saudiarabien; Senegal; Sudan; Tunisien; Förenade Arabemiraten; Yemen

En kvinna får inte skaffa jobb utan lov:
Bahrain; Kamerun; Tchad; Komorerna; Gabon; Guinea; Guinea-Bissau; Iran; Jordanien; Kuwait; Mauretanien; Niger; Qatar; Sudan; Syrien; Förenade Arabemiraten; Västbanken och Gaza; Yemen

En kvinna får inte resa utanför hemmet:
Afghanistan; Bahrain; Brunei; Egypten; Iran; Irak; Jordanien; Kuwait; Malaysia; Oman; Qatar; Saudiarabien; Sudan; Syrien; Förenade Arabemiraten; Västbanken och Gaza; Yemen

En kvinna får inte ansöka om ID-kort: Afghanistan; Algeriet; Benin; Kamerun; Kongo; Egypten; Mauritius; Namibia; Oman; Pakistan; Saudiarabien

En kvinna får inte resa utomlands:
Iran; Irak; Qatar; Saudiarabien; Sudan; Syrien

En kvinna får inte registrera ett företag:
Bhutan; Guinea-Bissau; Pakistan; Surinam

En kvinna får inte öppna ett bankkonto:
Tchad; Guinea-Bissau; Niger

En kvinna får inte signera ett kontrakt: Ekvatorialguinea

Kvinnor demonstrerar i Calcutta
Kvinnor demonstrerar i Calcutta. Indiska aktivister protesterar mot trafficking (människohandel) och sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn Kvinnor demonstrerar i Calcutta Bild: EPA/PIYAL ADHIKARY kvinnor,Kvinnokamp,Indien,Calcutta

"Heder", "skam" och "lydnad" är centrala ord i lagar där kvinnans sexualitet hålls under kontroll.

 • Rapporten visar att det i 104 av världens 195 stater fortfarande finns yrken som kvinnor inte har tillgång till på grund av sitt kön.
 • I 59 länder saknas det lagstiftning som förbjuder sexuella trakasserier på arbetsplatser.
 • I 18 länder har mannen rätt att att förbjuda sin hustru att arbeta.
 • Till exempel i Ryssland finns det ungefär 400 arbetsuppgifter som är förbjudna för kvinnor. I Nigeria säger lagen att det är arbetsministern som får avgöra om kvinnor ska få tillträde till "förbjudna" arbetsområden.
Karta över kvinnors möjligheter att utföra arbeten
Karta över kvinnors möjligheter att utföra arbeten Bild: Yle kartor,Grafik,kvinnor,arbete

Våldtäkt måste bekräftas av fyra "respektabla" vittnen
 • I Algeriet säger lagen att kvinnan måste lyda sin man och högakta hans släktingar.
 • I Gabon i Västafrika tillåter lagen polygami (månggifte) för en man. Där måste en kvinna också få mannens eller någon annan förmyndares tillstånd till att öppna ett bankkonto.
 • I Tanzania är månggifte tillåtet förutsatt att mannen är kapabel att försörja alla sina fruar.
 • I vissa länder kräver lagen att en våldtäkt kan bekräftas av fyra "respektabla" vittnen - vilket innebär att det i praktiken är mycket svårt att föra ett våldtäktsfall till domstol.
 • I Iran väger en kvinnas ord bara hälften av mannens. Då det gäller vittnesmål krävs det fyra män - eller tre män och två kvinnor.
 • Test som kan påvisa att en kvinna är oskuld utförs med hänvisning till "familjens ära". Till exempel i Sydafrika är det tillåtet att testa flickor som är över 16 år gamla.
 • Ära är ett begrepp som används också i Chiles abortlagstiftning. Enligt lagen kan straffet för abort lindras om orsaken till aborten är att skyla över kvinnans "skamliga agerande".
 • Uppskattningsvis 93 procent av kvinnor i fertil ålder i Afrika bor i länder där abort begränsas och där abort bestraffas med flera års fängelse.
 • Ojämlikheten kan också vara kopplad till nationalitet. I över 20 av världens länder går det inte att automatiskt överföra moderns nationalitet till barnet. Då kan barnet bli helt utan nationalitet vilket utesluter det från rätten till skolgång och hälsovård. I fortsättningen kan det bli problem med arbeten, sociala förmåner, bankkonto och körkort.
 • I arvssammanhang har kvinnor på många håll en svag ställning.
 • Att höra till en sexuell minoritet är fortfarande straffbart i tiotals länder.
Då det gäller vittnesmål i Iran krävs det fyra män - eller tre män och två kvinnor
Kvinnliga poliser i Kuwait i samband med en examensceremoni för polisofficerare
Kvinnliga poliser i Kuwait i samband med en examensceremoni för polisofficerare. Kvinnliga poliser i Kuwait i samband med en examensceremoni för polisofficerare Bild: EPA/RAED QUTENA kvinnor,Kvinnokamp,internationella kvinnodagen,Kuwait

Det sker ändå framsteg

Organisationen UN Women vill fokusera på det positiva, och Elina Nikulainen påpekar att över 50 länder under de senaste åren har förbättrat sin lagstiftning.

I Tunisien, Jordanien och Libanon ändrades lagen i fjol så att en person som gjort sig skyldig till våldtäkt inte längre kan slippa undan genom att gifta sig med våldtäktsoffret.

Nikulainen konstaterar vidare att villkoren för kvinnor i Georgien har förbättrats och att det i grundlagen nu finns klara krav på att staten måste ta en aktiv roll då det gäller jämställdhet.

I Indien blev det i fjol svårare för en man att skilja sig. Då förbjöds en muslimsk tradition som tillåter en man att skilja sig från sin hustru efter att han tre gånger ha uttalat den arabiska formen av ordet skilsmässa.

Kvinnors kamp
Kvinnors kamp Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ kvinnor,feminism,Kvinnokamp

Också andra förändringar väntas, och många av dem ses som en följd av kampanjen #MeToo som för ett år sedan snabbt spred sig och satte fart på diskussionen om jämställdhet mellan könen.

Lagar har förnyats i vissa länder - och där kommer våldtäktsmän inte längre undan genom att gifta sig med sitt offer
Shameem Akhter, Pakistans första kvinnliga lastbilschaufför visar sitt körkort. Oktober 2016. Attityderna i Pakistan har förändrats, och Akhter har kunnat inspirerat många pakistanska kvinnor efter att hon lyckats skaffa sig körkortet
Shameem Akhter, Pakistans första kvinnliga lastbilschaufför visar sitt körkort. Oktober 2016. Attityderna i Pakistan har förändrats, och Akhter har kunnat inspirerat många pakistanska kvinnor i och med att hon lyckade skaffa sig körkort. Shameem Akhter, Pakistans första kvinnliga lastbilschaufför visar sitt körkort. Oktober 2016. Attityderna i Pakistan har förändrats, och Akhter har kunnat inspirerat många pakistanska kvinnor efter att hon lyckats skaffa sig körkortet Bild: EPA/SOHAIL SHAHZAD Pakistan,kvinnor,körkort

Det är naturligtvis bra att lagstiftningen går framåt på många håll - men sedan återstår den konkreta förankringen av lagen i samhället, och det kan vara svårt.

Förövare måste ställas till svars för brott. Tyvärr är det så att till exempel väldigt få blir dömda för könsstympning trots att det finns lagstiftning där det förbjuds.

- UN Women har bland annat arbetat mycket i Vietnam med en lag som motarbetar våld mot kvinnor. Vårt detaljarbete handlar om att skapa förutsättningar för att lagen ska fungera i praktiken, säger Elina Nikulainen.

Man kan inte bara införa straff i lagen och tro att det räcker med det. Folk måste lära sig att förstå och ta ansvar för att lagförbättringar ska kunna förverkligas i samhället

Om myndigheterna inte kan identifiera problemområden så kan inte heller offren skyddas och stödas.

- Myndigheterna måste få utbildning så att de blir medvetna och har kapacitet att ta itu med svåra frågor. Man måste diskutera, informera, utbilda och ändra på attityder och värderingar, påpekar hon.

- Man kan inte bara införa straff i lagen och tro att det räcker med det. Folk måste lära sig att förstå och ta ansvar för att en lag ska kunna förverkligas i samhället. Det är den allmänna inställningen som måste ändras - och det är svårt.

Enligt Nikulainen är de förebyggande åtgärderna viktiga.

- Alla måste begrunda sitt eget beteende. Det behövs uppfostran i både skolor och hem, och det behövs kampanjer som tutar ut vad till exempel ordet "samtycke" betyder då man talar om sexuella rättigheter.

- Också i Finland finns det stora problem med våldtäkter och familjevåld. Polisen och de juridiska myndigheterna måste lära sig att en svårt traumatiserad person måste dessutom behandlas varsamt och med rätt attityd, säger Elina Nikulainen.

Läs också