Hoppa till huvudinnehåll

HS: En polis kan få begå våldsbrott utan att mista jobbet – "Mikko" misshandlade en person på grund av att den talade svenska, men han skulle ha fått behålla jobbet

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Helsingin Sanomat har utrett hurdana brott poliser får begå på sin fritid och i arbetet utan att få sparken. HS granskning visar att en polis får begå till och med våldsbrott utan att bli uppsagd.

Poliser har en plikt att i jobbet och på fritiden bete sig på ett sätt som inte äventyrar tilliten till att polisen kan sköta sitt jobb på ett vederbörligt sätt.

Det här betyder att poliser kan få tillsägelser och disciplinära åtgärder också för opassande beteende på fritiden.

Mellan åren 2014 och 2017 har polisen haft 664 disciplinära åtgärder, varav 343 inte ledde till några vidare åtgärder. Sammanlagt fick 21 poliser sparken, 37 avstängdes och ett hundratal fick varningar.

Det här betyder att nästan en av tio poliser har utretts mellan 2014 och 2017.

Under de fyra senaste åren har den vanligaste orsaken till att förmän har börjat utreda en enskild polis beteende varit att de har begått ett brott. Under de fyra senaste åren har 230 sådana fall uppdagats.

I år har 38 beslut fattats angående disciplinära åtgärder. I sex av fallen handlade det om familjevåld.

Polisstyrelsen har också utrett lagligheten i de disciplinära åtgärderna. De kom fram till att samma brott, eller förseelse, kan leda till olika disciplinära åtgärder, beroende på i vilken polisinrättning man jobbar.

Nu försöker polisen ändå skapa enhälliga riktlinjer för det här.

De flesta poliser brukar ändå lära sig redan efter en tillsägelse, men det finns också poliser som har fått upprepade tillsägelser.

"Mikko" var upprepade gånger våldsam då han drack men han skulle ändå få fortsätta som polis

Ett exempel som Helsingin Sanomat lyfter fram är den tidigare polisen "Mikko" som fick tre tillsägelser på tre år om opassande beteende.

Vid ett tillfälle fick Mikko en tillsägelse för att han hade betett sig hotfullt då han var berusad. Under behandlingen diskuterades också Mikkos tidigare dom där han dömdes för misshandel av sin dåvarande sambo.

Under småtimmarna på nyårsafton efter en kväll på krogen hade ett gräl mellan Mikko och hans sambo senare lett till brottning och bägge parter delade varandra några slag. Både sambon och Mikko dömdes till dagsböter för misshandel.

Mikko fick också en tillsägelse för att han trotsade poliser i berusat tillstånd i Helsingfors centrum. Han vägrade gå bort från körbanan utanför järnvägsstationen. Han fick dagsböter av av sina poliskolleger som var på plats.

Fyra månader efter att Mikko hade fått en varning för sitt beteende i Helsingfors var han igen i trubbel, den här gången i Vasa.

Där hade han skrikit ur en taxi: "Ruotsalaiset, voitte painua vittuun, olette täällä vähemmistöä". Fritt översatt betyder det ungefär att Svenskar, ni kan dra åt helvete härifrån, ni är en minoritet här.

Efter sitt rop hoppade han ur taxin och började bråka med mannen han ropade åt. Också Mikkos bror deltog senare i bråket.

Bråket slutade med att mannen som Mikko ropade åt låg på marken med ett blodigt huvud, medan Mikko och hans bror lämnade platsen.

Trots allt det här fick Mikko inte sparken från polisen. Han avstängdes från arbetet i två månader. Senare sade Mikko upp sig.

Artikeln uppdaterades klockan 15:35 med förtydligande i meningen angående polisens disciplinära åtgärder mellan åren 2014-2017 och antalet fall som ledde till vidare åtgärder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes