Hoppa till huvudinnehåll

Källor till Yle: Undersökningen kring Airiston Helmi visar ännu inga tecken på nationella säkerhetshot

Airiston Helmi
Airiston Helmi Bild: Lehtikuva Airiston Helmi,Ybbersnäs

Anonyma källor uppger till Yle att den finska statsledningen informerats om att penningtvättsutredningen kring Airiston Helmi inte lett till några bevis på hot mot den nationella säkerheten.

Operationen handlar i nuläget fortfarande om organiserad brottslighet.

Ilkka Kanerva, ordförande för riksdagens försvarsutskott, bekräftar källornas påstående för Yle.

Försvarsmakten och Skyddspolisen har den här veckan informerat försvars- och utrikesutskottet om utredningen.

- Det stämmer nog. I första hand ser man på det här som ekonomisk brottslighet. De har varit mycket noga om att de inte spekulerar om det rör sig om något annat. De tar inte ställning till det säkerhetspolitiska, säger Kanerva.

Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018
Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018 Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018 Bild: Lehtikuva/Roni Lehti Airiston Helmi,Polisoperationer,turism,turismföretag,Pargas,Ybbernäs

Konfiskerade kontanter och material på främmande språk

En av Yles anonyma källor som är bekant med utredningen betonar att det här bara är aktuellt i nuläget. Utredningen har bara börjat.

- Centralkriminalpolisen har konfiskerat tre miljoner i kontanter samt en omfattande mängd material. Delar av det här materialet är på ett främmande språk. Vi kan inte ännu veta vad som kommer fram, säger en av källorna.

Också hen uppger att det i nuläget ser ut att handla om internationell ekonomisk brottslighet.

Den andra anonyma källan säger att man i det konfiskerade materialet inte i nuläget hittat saker med kopplingar till det säkerhetspolitiska.

Brottsbeteckningarna kan fortfarande ändras medan utredningen framskrider, säger hen.

Enligt CKP består det konfiskerade materialet av ungefär 100-200 terabyte.

Det motsvarar ungefär 50 000-100 000 minnesstickor. Förutom tre miljoner euro hittades också en mängd utländsk valuta. Polisen vill inte berätta vilket lands valuta det rör sig om.

Strandbild med vass och båtbrygga. På avstånd syns en av Airiston Helmis fastigheter.
Strandbild med vass och båtbrygga. På avstånd syns en av Airiston Helmis fastigheter. Bild: Lehtikuva Airiston Helmi,Skärgård,Pargas

Vadå Airiston Helmi?

För drygt en vecka sedan utförde polisen ett uppmärksammat tillslag i Åbo skärgård. Enligt CKP handlade det om hemrannsakningar kopplade till ekonomisk brottslighet.

Polisoperationen var riktad mot fastigheter som ägs av ett företag vid namn Airiston Helmi. Företaget ägs av en rysk man som också sitter på maltesiskt medborgarskap.

CKP misstänker att företaget gjort sig skyldigt till penningtvätt.

Tingsrätten i Egentliga Finland häktade i tisdags en rysk och en estnisk man med kopplingar till Airiston Helmi. Männen misstänks för grov penningtvätt.

Den ryska mannen är också misstänkt för grovt skattebedrägeri och den estniska mannen misstänks för medhjälp till grovt skattebrott.

den misstäkta döljer sitt huvud under ett stort papper, med ett litet hål för att kunna se. Bredvid sitter advokaten.
En av de misstänkta i brottshärvan, tillsammans med sin advokat. den misstäkta döljer sitt huvud under ett stort papper, med ett litet hål för att kunna se. Bredvid sitter advokaten. Bild: Lehtikuva rättegång,Egentliga Finlands tingsrätt,Häktningsförhandling,Brott,airiston helmi

Skyddspolisen med i utredningen

Enligt polisen finns det andra misstänkta, men dem har man inte ännu lyckats nå.

Man har inte heller lyckats nå den ryska man som ligger bakom Airiston Helmi.

Efter polisoperationen flammade en diskussion kring fastigheter som ägs av utlänningar upp i Finland. Särskilt fastigheter i närheten av strategiska platser, viktiga för det finska försvaret, diskuterades.

Diskussionen fick ytterligare bensin på elden när CKP i torsdags meddelade att Skyddspolisen gått med i utredningen. Skyddspolisen utreder spionage och terrorism.

De fastigheter som ägs av Airiston Helmi är placerade i närheten av platser som är strategiskt viktiga för det finska försvaret.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Ylen lähteet: Airiston Helmen rahanpesututkinnassa ei ole noussut esiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää", skriven av Terhi Toivonen.

Läs mera:

Byggföretaget Ska-plan i Pargas redogör för sitt samarbete med Airiston Helmi – misstänkte ingenting, men investeringarna verkade inte vettiga

Ska-Plan är ett av bolagen som samarbetade med den ryske affärsmannen vars verksamhet nu utreds av Centralkriminalpolisen. Pargasbolagets vd säger att allting verkade vara i sin ordning och att pengarna ramlade avtalat in på kontot.

Läs mera:

Airiston Helmis miljoner kommer från skatteparadis – säljare och köpare var samma person

Största delen av de pengar som Airiston Helmi använt för att köpa fastigheter för kommer från skatteparadis. Det visar Yles kartläggning.

Läs mera:

För nio år sedan fick en åboländsk gård besök av en köpare som berömde det klara kranvattnet och bad säljarna baka limpa – mannen bakom Airiston Helmi har ett maltesiskt pass och bolag i flera länder

Den ryska affärsmannen med kopplingar till Airiston Helmi har flera företag i Moskva och S:t Petersburg. Ett pass från Malta har gjort det lättare för honom att resa inom Europa.

Läs mera:

Säkerhetsexpert: Mycket tyder på att skärgårdsrazzian handlar om mer än misstankar om ekonomisk brottslighet

Polisoperationens omfattning och mönstret bakom det misstänkta företagets tomt- och fastighetsköp talar för att fler skäl ligger bakom tillslaget. Den slutsatsen drar lektorn i säkerhet och strategi vid Försvarshögskolan, Tomas Ries.

Läs mera:

Granne överraskades av 40 beväpnade män i ribbåtar: ”Jag önskade god morgon till killarna”

I Åboland fortsätter Centralkriminalpolisens jätteinsats mot ett företag som misstänks för omfattande ekonomiska brott. För de som bor i området har operationen bjudit på spänning i vardagen. Leo Gästgivar följde med en räd på ön Säckilot från grannholmen.

Läs också