Hoppa till huvudinnehåll

Många gravida lider av depression, men inom mödravården ligger fokus på att väga och mäta

mammayoga
På mammayoga kan man försöka hitta både sin kropp och sin sinnesfrid. mammayoga Bild: Heidi Finnilä/ Yle yoga

Över 10 procent av av kvinnorna i Finland lider av depression under sin graviditet. Det här beror på att depression annars också är vanligt hos kvinnor i fertil ålder, men också på att graviditet ökar risken för att insjukna. Men behöver man psykisk hjälp under sin graviditet är det inte sagt att man alltid får den vård man behöver.

Många blivande mammor är också väldigt rädda för förlossningen. Förlossningsrädslan är för tillfället så stor att en tredjedel av alla planerade kejsarsnitt görs på grund av rädsla.

Ida Haverinen, väntar sitt första barn och mår bra. Men hon har märkt att det tär både på fysiska och psykiska resurser att bli mamma. Hon har sökt sig till mammayoga för att hitta sin kropp och sin sinnesfrid. Hon berättar att hon varit väldigt oroad i början när hon inte kände till alla förändringar i sin kropp och blev rädd för varje liten ilning.

-Nu är den värsta rädslan över när babyn rör sig i magen och jag kan känna dess rörelser, säger Ida Haverinen.

Ida Haverinen
Ida Haverinen är lugnare nu när hon kan känna babyns rörelser i magen. Ida Haverinen Bild: Heidi Finnilä/ Yle yoga,moderskap

På Yogacentret Manipuras mammayoga i centrum av Helsigfors handlar timmarna främst om att lära känna sin egen kropp. Fysioterapeuten och antropologen Malla Rautaparta som undervisar i mammayoga, säger att det största problemet är att många mammor inte alls känner sina kroppar.

- Många är rädda för förlossningen och funderar på hur det är möjligt att en hel baby ska rymmas ut ur den lilla öppning man har mellan benen, säger Rautaparta.

Malla Rautaparta, antropolog
Malla Rautaparta efterlyser bättre kunskaper om förlossningen. Malla Rautaparta, antropolog Bild: Heidi Finnilä yoga

I yogasalen finns också ett höftparti som man kan känna på och se att höften är rörlig och töjer vid behov. På yogaövningarna lär man sig andas och känna efter. Man lär sig också olika ställningar som lindrar smärtan så att man klarar av att vila mellan värkarna.

Malla Rautaparta kritiserar förlossningssjukhus som inte längre låter gravida komma på besök, utan hänvisar till en virtuell video på webben.

- Förlossning kan jämföras med ett maratonlopp, man behöver övning inför förlossningen. Men hur skulle det gå för en maratonlöpare som övar bara genom att se på en video? undrar Rautaparta.

Vanligt med ångest och oro under graviditeten

Att känna oro under graviditeten är normalt. Det sker stora förändringar i kroppen och psyket. Men oron kan gå för långt. Då bör man söka hjälp i god tid, säger psykiatern Tove Hertzberg, som är specialiserad på psykisk vård av gravida.

Tove Hertzberg, psykiater
Psykiatern Tove Hertzberg har specialiserat sig på gravidas psykiska hälsa. Tove Hertzberg, psykiater Bild: Heidi Finnilä, Yle Tove Hertzberg

Enligt Hertzberg har antalet gravida med olika ångestsyndrom ökat.
I värsta fall blir det fråga om tvångssyndrom där man inte kan tänka på annat än hur man ska undvika faror som skulle kunna skada fostret.

- Tvångssyndrom kan vara väldigt invalidiserande och inte alls bra varken för babyn eller för mamman. Ett stort ångesttillstånd är en stor risk för tidig förlossning, säger Hertzberg och berättar en del gravida hamnar på sjukhus på grund av undernäring för att de inte vågar äta något.

På Institutet för hälsa och välfärd berättar forskningsprofessor Mika Gissler att användningen av psykofarmaka under graviditeten ökade kraftigt redan för tio år sedan, men efter 2010 har ökningen inte varit lika stor. Man kan säga att situationen har stabiliserats.

Enligt Gissler är man på många mödrarådgivningar duktiga på att bedöma situationen och tillsammans med mamman gå igenom huruvida hon behöver sin medicin eller kan trappa ner under graviditeten. Men det finns situationer där en gravid kvinna som ätit depressionsmedicin ringer till mödravårdscentralen och frågar vad hon borde göra, får uppmaningen att omedelbart sluta äta sin depressionsmedicin.

- Det värsta är om man inte får medicinen som man behöver. Det har ännu värre konsekvenser än om man fortsätter äta en viss ranson, säger Mika Gissler.

Mika Gissler, THL
Forskningsprofessorn Mika Gissler på THL anser att förlossningssjukhus bör ta gravida på besök. Mika Gissler, THL Bild: Heidi Finnilä/ Yle gravida kvinnor

Om man plötsligt slutar äta sin medicin, kan man få svåra abstinensbesvär och i värsta fall insjuknar man i en svår depression, säger Tove Hertzberg.

Det finns definitivt mammor som behöver få medicin, säger Hertzberg och önskar att varje kvinna skulle ha möjlighet att fatta beslut om sin medicinering med en läkare som är väl insatt och som exakt kan förklara vad avvägningarna handlar om.

- Det finns risker både vad mediciner och en obehandlad depression beträffar, säger Hertzberg.

Nyfödda får abstinensbesvär efter förlossningen om de utsatts för psykofarmaka och enligt forskningsresultat ökar en del barns benägenhet att insjukna i depression senare i livet, men medicinerna verkar enligt den forskning man hittills gjort inte förorsaka utvecklingsstörningar.

Gravida önskar att de blev bättre bemötta

Ett problem som många gravida vittnar om är att hälsovården brister i bemötandet av gravida. Forskningsprofessor Mika Gissler kritiserar också förlossningssjukhus som sparat bort besöken. Enligt honom är det inte ett gott bemötande att uppmana gravida att titta på You Tube. Enligt honom skulle besöken vara ett viktigt sätt att bemöta i synnerhet familjer som föder sitt första barn.

Och det verkar som att just bemötandet av gravida verkar halta på många håll inom mödravården.

Psykiatern Tove Hertzberg reflekterade över bemötandet av gravida och nyblivna mammor när hon som nybliven läkare hade jour på sjukhus. Hon insåg att vården av gravida och nyblivna mammor verkade vara en okänd planet, eller i alla fall ett område som man inte fäst mycket uppmärksamhet på under utbildningen av läkare.

Mika Gissler, THL
Användningen av psykofarmaka under graviditeten steg kraftigt för tio år sedan men situationen har nu stabiliserats, säger Mika Gissler. Mika Gissler, THL Bild: Heidi Finnilä gravida kvinnor

Hertzberg märkte att psykiska störningar, tvångssyndrom, ångest och till och med svåra psykoser är rätt vanliga hos gravida och nyblivna mammor, men att hälsovården saknade system för att sköta den här gruppen av mammor.

- Och ändå är det en väldigt kritisk situation när både en mamma och baby behöver hjälp, säger Hertzberg och tillägger att situationen på många håll nog blivit bättre.

Fysioterapeuten och antropologen Malla Rautaparta, som träffar många blivande mammor på mammayoga berättar att många kvinnor lider av att mödravården bara väger, mäter och skriver tabeller i stället för att vägleda och lyssna. Rautaparta efterlyser
bättre kunskaper om förlossningen och kunskap om hur gravida mår både psykiskt och fysiskt.

mammayoga
I mammayoga försöker man nå sin intuition och kunskap om sin kropp. mammayoga Bild: Heidi Finnilä/ Yle yoga

Som antropolog har Malla Rautaparta bekantat sig med förlossningar genom tiderna i olika kulturer och ifrågasätter det som hon kallar för medikalisering av förlossning. Hon kritiserar det att mamman placeras liggande på en brits och utsätts för kliniska ingrepp i stället för att få vara aktiv och självständig under förlossningen.

- Styrkan med mammayoga är just att bli bättre på att nå sin intuition och få den kunskap om sin kropp som nog finns där, bara man gräver fram den, säger Rautaparta.

Den blivande mamman Ida Haverinen är besviken på att det alltid är så bråttom på mödrarådgivningen. Hon gillar inte att bli behandlad som en i massan och att man bara går igenom samma grejer med alla.

- Det blir ingen personlig kontakt med någon, säger Haverinen.

Läs mera:

En gravid kvinna sitter framför ett landskap.

Stora skillnader i kvaliteten på mödravården - Se hur det ser ut i din kommun

Finland sägs ha världens bästa mödravård men vår granskning visar att kvaliteten på mödravården beror på var du bor. Många kommuner har omorganiserat mödravården under de senaste åren. Resultatet har i värsta fall blivit en mödravård som inte längre stöder mammorna på det sätt som de behöver.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa