Hoppa till huvudinnehåll

Snart dags att mata fåglarna igen: ”Sparvar tycker om havre och talg, mesar gillar osaltat smör"

skäggmes fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16
Skäggmesenär en vacker vinterfågel. skäggmes fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16 Bild: Yle/Stefan Härus naturfoto

De första frostnätterna har nått huvudstadsregionen och snart är vintern här. Nu börjar det vara dags att leta fram fågelbräden och fågelautomater och ladda upp med mat till våra vänner med vingar.

- Själv brukar jag börja mata fåglarna ett par veckor in i oktober. Då nätterna övergår i frost och det blir tuffare för dem att klara sig, berättar Jan Södersved på Birdlife Finland.

Det är viktigt att man har koll på placeringen av fågelmatningen. Alltför nära fönstret kan vara fatalt för djuren.

- Det finns en risk för att de flyger in i fönstret och bryter nacken, det kanske inte är så önskvärt. Men man vill ju ändå sätta fågelautomaten så man kan se fåglarna, så allt för långt bort är inte heller optimalt. Så ska man se till att fåglarna har en buske eller ett träd i närheten där de kan sitta och picka på maten de hämtat från brädet, säger Södersved.

Viherpeippo naaras oksalla.
Mata på flera ställen så behöver fåglarna inte vänta. Viherpeippo naaras oksalla. Bild: Kukka Ström / Yle grönfink,fåglar,Fågel

Urbana utmaningar

I huvudstadsregionen går det inte att mata fåglar hur som helst. Husbolagen har ofta egna bestämmelser om var och hur man får lägga ut maten.

Många har förbjudit matning på balkonger. Helsingfors stad (på finska) har en lång lista på sin webbplats om var det är förbjudet att mata fåglar.

- Nåjo, själv tycker jag väl att de här förbuden många gånger är lite onödiga. Riskerna med sjukdomar är trots allt ganska små. Vissa fåglar kan förstås bära på salmonella men de virus de annars bär på förs sällan över till oss människor, påpekar Jan Södersved.

Ett problem som ofta lyfts upp när det gäller fågelmatning är att fröna, nötterna och havren som faller ner till marken lockar till sig objudna gäster i form av möss eller till och med råttor.

- Jo, det här måste man förstås se upp med. Om råttorna börjar samlas på gården måste man se till att ordentligt putsa upp under fågelbrädet eller i extremaste fall ta en paus i matandet helt och hållet, påpekar Södersved.

Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan.
Jan Södersved lyssnar på fåglesång. Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan. Bild: Hilkka Nevala

Bröd vs. frön

I somras kunde Yle Huvudstadsregionen berätta att det är skäl att undvika att mata fåglarna med brödbitar och bulle. Det kan vara direkt skadligt för fåglarna.

Enligt Raimo Pakarinen som jobbar som miljöinspektör på Helsingfors stad gäller den här varningen främst under sommartid.

- Då har änderna och andra sjöfåglar ungar och det kan vara illa för ungarna om de inte får tillräckligt med vitaminer och proteiner. Bara kolhydrater räcker inte till för att fjäderskruden ska utvecklas tillräckligt. Det kan bli problem med flygandet om inte fjäderpennan är tillräckligt stark, säger han.

Miljöinspektör Raimo Pakarinen vid Helsingfors stads miljöcentral
Raimo Pakarinen är miljöinspektör vid Helsingfors stad. Miljöinspektör Raimo Pakarinen vid Helsingfors stads miljöcentral Bild: Tino Oksanen Miljöcentral,Helsingfors stad (Administration),raimo pakarinen

Pakarinen får medhåll av Jan Södersved.

- Bröd innehåller inte tillräckligt med näring. Visst kan man ju sätta ut brödbitar också under vintern men det borde i så fall bara vara ett komplement. Fåglarna behöver frön och nötter, säger han.

Tippor på stranden.
Ge inte bröd eller bulle åt fåglarna, speciellt inte när de är unga. Tippor på stranden. Bild: Yle / Rolf Granqvist bastukväll på strömsö

I större städer som Helsingfors, Tammerfors och Åbo har man stött på unga kråkor och skator som har svårigheter med att flyga ordentligt.

- Det var våra såkallade ”Mäkkärkråkor”. Alltså kråkor som växte upp på skräpmat som människorna kastar ut på gatan. Pommes frites och hamburgarrester innehåller inga vitaminer och då unga fåglar äter sådan mat utvecklas inte deras vingar. Men i dag kan vi väl säga att de nog är ett fenomen men inte längre ett problem, berättar Raimo Pakarinen från Helsingfors stad.

en fågel som letar efter mat
Kråkorna kommer åt skräpmat och kan fara illa. en fågel som letar efter mat Bild: YLE/Lisa Salwathura kråka

Olika mat för olika fåglar

Om fågelvännen vill ha ett så brett spektrum av fåglar som möjligt i sin trädgård kan det vara bra att variera maten lite grann.

- Jordnötter och solrosfrön tycker så gott som alla om, det är alltid ett säkert kort. Men sparvfåglar tycker extra mycket om havre och talg. Kokosfett och osaltat smör gillas extra mycket av mesar. Koltrasten tycker å sin sida om äpplen, berättar Jan Södersved från Birdlife Finland.

Talgoxe på en gren
Talgoxen är en välbekant figur på fågelbrädet. Talgoxe på en gren Bild: YLE/Rolf Granqvist Fågelmatning,fågelmat

Det kan också vara skäl att sprida ut sitt matande om det bara är möjligt.

- I höghusområden kan det vara bra att komma överens med de andra invånarna och hyresvärdarna om ett ställe på gården där alla får mata fåglarna. Men om man har plats på gården lönar det sig att sätta ut mat på flera ställen. På så sätt behöver inte fåglarna vänta på sin tur till maten och då tar inte ekorren alla godbitarna, vilket den kanske annars gör, säger Södersved.

En ekorre.
Ekorren tycker om att äta sig mätt på fåglarnas mat. En ekorre. Bild: Jari Flinck vetamix

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen